O nevăzătoare din Timișoara nu a fost lăsată să urce în troleibuz cu câinele ghid pentru că animalul nu avea botniță

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Societatea de Transport Public Timișoara a ținut să facă mai multe precizări cu privire la accesul persoanelor însoțite de animale de companie în mijloacele de transport în comun din oraș, după ce șoferul unui troleibuz nu a lăsat o tânără nevăzătoare să urce în vehicul cu câinele ghid, pe motiv că nu are botniță, aseară.

Simona Smultea, o tânără nevăzătoare din Timișoara, s-a plâns, ieri, pe Facebook, cu privire la faptul că nu a fost lăsată să urce într-un troleibuz alături de câinele ghid, pe motiv că animalul nu are botniță.

Azi nu am putut să urc în 17, deoarece mi s-a reproșat că nu are câinele botniță. Mi s-a recomandat să merg cu taxi-ul, deși i-am explicat domnului șofer că este câine ghid, am vrut să îi arăt legitimația și buletinul de analize, dar tot nu m-au lăsat să urc”, a scris Simona, pe rețeaua de socializare.

Ulterior, tânăra a precizat că a fost sunată de directorul Societății de Transport Public Timișoara, care și-a cerut scuze în numele șoferului pentru incident.

De asemenea, astăzi, STPT a transmis un comunicat de presă, prin care a informat în ce condiții este permis accesul persoanelor însoțite de animale de companie în mijloacele de transport în comun din Timișoara, ca urmare a hotărârii de consiliu local aprobată la sfârșitul lunii mai.

STPT job 1000x200

Câinii de talie medie și mare vor fi ținuți în lesă, prinsă de zgardă sau ham și vor purta botniță. Câinii de talie mică vor fi ținuți în lesă, prinsă de zgardă sau ham, ținuți în brațe sau în cuşcă/geantă de transport. Pisicile sau alte animale mici vor fi ținute în cuşcă/geantă de transportl. O persoană va fi însoțită de maxim un animal de companie de talie medie sau mare, iar cele de talie mică în funcție de capacitatea permisă de cuşcă/geantă de transport şi cu respectarea cerințelor etologice în funcție de specie/rasăl. Deținătorul achită şi compostează şi pentru câine/pisică bilet de călătorie. Animalul trebuie să fie îngrijit, socializat şi însoțit de carnetul de sănătate care să ateste efectuarea acțiunilor sanitar-veterinare, deparazitări şi vaccinări la zi, avizat de către medicul veterinar curant (precum şi identificarea și înregistrarea în sistemul național RECS, pentru câini). Persoana însoțită de animalul de companie trebuie să aleagă cea mai liberă zonă a mijlocului de transport în comun şi să evite orele de vârf şi mijloacele de transport aglomerate, spațiul trebuie să permită o distanțare de minim un metru față de celelalte persoane. Conducătorul de bord sau controlorii titlurilor de călătorie au dreptul să solicite persoanei însoțite de animal părăsirea mijlocului de transport în situația în care nu sunt respectate aceste prevederi, iar acesta refuză să se conformeze.”, a transmis STPT.

În ceea ce privește câinele ghid și câinele terapeut, reprezentanții instituției informează că aceștia au acces liber și gratuit în toate locurile publice și în mijloacele de transport.

Șoferii, vatmanii și controlorii din cadrul Societății de Transport Public sunt instruiți periodic în ceea ce privește respectarea drepturilor posesorilor de animale de companie, în mijloacele de transport în comun. Pe această cale, dorim să facem un apel către publicul călător să ne informeze dacă apar cazuri nedorite în care aceste drepturi nu sunt respectate. Cei care doresc să ne contacteze telefonic în această privință sunt rugați să sune la numărul 0356-803 720, iar adresele scrise pot fi trimise pe adresa de e-mail: relatiipublice@stpt.ro”, a transmis STPT.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/