Inteligența „se coace” la Timișoara! Alba Iulia, Craiova, Hunedoara, Deva, Drobeta-Turnu Severin sau Oradea au fost câteva dintre orașele de unde eminența cenușie a României – „top of the top” sau „best of the best” – a fost prezentă în cadrul deschiderii oficiale a programelor „Youth Elite” și „Open Robotics”. Peste o sută dintre cei mai inteligenți elevi ai țării și-au purtat istețimea sclipitoare până în capitala Banatului, unde urmează să aibă parte de o experiență care îi va îmbogăți la maximum, atât din punct de vedere profesional, cât și personal.
Universitatea de Vest din Timișoara găzduiește săptămâna aceasta peste 100 de olimpici și pasionați de robotică în cadrul celei de-a treia ediții „Youth Elite @Timișoara”, respectiv a ediției inaugurale a „Open Robotics Intelligent Grid”, unde mințile luminate ale țării vor intra în contact cu companii multinaționale renumite, vor participa la o serie de ateliere profesionale și vor fi puși la curent cu abordările inovative ale noilor tehnologii.
„Pentru noi este o bucurie de fiecare dată să găzduim evenimente care să scoată în evidență calitățile voastre, ale celor care performează în diverse domenii de activitate. Mă întorc un pic înapoi în istoria educației românești la momentul în care bacalaureatul a început să se organizeze în prezența unor camere video. A fost un moment similar cu transformarea de fază în educația românească, pentru că rezultatele din acel an de la bacalaureat au fost unele mult mai puțin entuziasmate decât în anii anteriori. La momentul acela, ministrul Funeriu, care ne-a făcut o declarație în această Aula Magna, reacția lui a fost una extrem de interesantă. Toată lumea punea o presiune vizavi de cei care au picat examenul de bacalaureat, dar demersul domniei sale a fost acela de a-i felicita în primul și-n primul rând pe cei care au luat examenul de bacalaureat. Cumva, cred că aceasta este o schimbare de paradigmă, care ar trebui să prindă mai multă consistență în ceea ce înseamnă educația românească, și anume ca atenția să o concentrăm mai mult către cei care performează, către cei care sunt buni, pentru că aceștia sunt cei care vor «prăvăli» apoi, ca să spun așa, binele spre ceilalți. Cumva, o societate care se dezvoltă armonios este o societate dusă înainte de elite”, declară prorectorul Universității de Vest, Mădălin Bunoiu.
„Youth Elite” este alcătuită din trei componente: o componentă de carieră, o componentă de proiect – „Smart City” – pentru comunitate și o altă componentă de lifestyle, care se direcționează spre descoperirea orașului Timișoara și explorarea principalelor puncte de interes. Componenta de carieră se referă la contactul propriu-zis cu mediul profesional, care se realizează prin consilierea carierei, vizitele în centrele universitare din Timișoara, vizitele în diverse companii, dar și workshopuri cu tema „Meet Your Future Self”, în cadrul cărora vor fi prezente personalități din diferite domenii, care să inspire și să ghideze participanții în alegerea viitoarei meserii.