O secțiune a Festivalului Enescu ar putea fi găzduită de Peștera Românești, în 2023

pestera romanesti

Peștera Românești ar putea găzdui anul viitor, când Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, o secțiune a Festivalului George Enescu. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, cu prilejul Zilei Județului Timiș.

Mesajul lui Alin Nica i-a fost adresat în principal părintelui concertelor din Peștera Românești, doctorului Constantin Lupu, care a primit titlul de cetățean de onoare al județului Timiș.

„Acum, aici nu suntem într-o peșteră. Seamănă puțin, dar e mai cald. În peșterile din România, vara, iarna sunt 14 grade. Poți să faci un spectacol adevărat, cu muzică simfonică, ușoară, care rămâne în inima oamenilor. Impresiile sunt grozave acolo. Avem o mulțime de imagini, afișe, ne-am făcut cunoscuți în lume cu plicurile filatelice care apar în fiecare an și se trimit în lume de către participanți: «Te salut de la Peștera Românești unde cântă muzica!». Cu aceste imagini și cu fotografiile, cu afișele, cu tot se poate face și ar merita să deschidem o expoziție în localitatea Românești unde sunt oameni dragi. Eu îmi permit să îl rog pe președintele Nica să ne ajute să facem la Românești o expoziție cu toate evenimentele din Peștera Românești și cu această zestre pe care o avem acolo.”, a spus Constantin Lupu.

pestera ro 1

„Domnule doctor, vă asigur că vom face ceva extraordinar anul viitor la Peștera Românești, lucru care vă va face mândru. Dorim să aducem o secțiune a Festivalului George Enescu acolo, sper să ne ajute cei de la București, avem promisiuni în acest sens și asta va încununa inițiativa frumoasă pe care ați lansat-o în 1984 de a pune în valoare acest loc minunat și din punct de vedere speologic, dar și acustic, muzical.”, a răspuns Alin Nica.

pestera ro

„Într-o noapte am visat muzică”

Doctorul a povestit cum a pornit întreaga poveste legată de concertele din Peștera Românești, descoperită în explorările făcute în Munții Poiana Ruscă.

„(…) Am ajuns la Peștera Românești care era a nimănui, n-avea nici acces, nici nimic de folos. Și atunci, într-o noapte am visat muzică. Cum mă duceau părinții la concerte simfonice și am zis: acolo facem un concert simfonic. La primul concert a fost un succes deosebit că erau 500 de participanți speologi din țară și au zis că a fost un eveniment la care un doctor de nebuni ne-a chemat pe noi ceilalți, tot nebuni ca el, adică speologi, și am făcut un concert. Să nu uitați că trebuie făcut și în anii următori. Asta a fost expunerea lui Marcel Bleahu, membru de onoare al Academiei Române.  Cu asta a început treaba și s-au desfășurat concerte, au început să afle în străinătate dirijori și orchestre și au zis: și noi vrem, și noi vrem. S-a făcut o listă continuă de pretendenți, de dirijat și de cântat acolo. Și au și venit din mai multe țări. Inclusiv Coreea de Sud.”, a povestit Constantin Lupu.

Medicul neurolog Constantin Lupu a fondat, în 1975, Clubul Speotimiș care explorează și cercetează peșterile din Banat și din țară. În 11 octombrie 1984, doctorul a inaugurat Concertul Simfonic în Peștera Românești, unde, de-a lungul timpului, au venit spectatori din peste 50 de țări și soliști din Europa, SUA, Coreea de Sud sau Japonia. În 2004, medicul a primit titlul de cetățean de onoare al localității Tomești, pentru promovarea zonei Bega-Luncani și Bega-Poieni.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/