O scară de lemn proptită de o stâncă, generator de umanitate față de semeni

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Cu un ATV au reușit să dăruiască speranță pentru 80 de sufletele care trăiesc total rupte de lume. Proprietarii Aur’a militează și se implică activ pentru cauza oamenilor izolați în satul Scărișoara, din județul Caraș-Severin.

Fără curent electric și fără alte beneficii ale civilizației moderne, oamenii care locuiesc într-o zonă aflată la peste 1000 de metri altitudine, în cele cinci cătune, Cracu Mare, Ineleţ, Crouri, Ţaţu şi Gura Iuţii, au o singură cale de legătură cu civilizația – niște scări construite din lemn de salcâm proptite pe un perete de stâncă, construite cândva, la începutul anilor ‘ 70. Alternativa este mersul pe o potecă prin pădure aproximativ 11 kilometri, pentru a ajunge la drumul principal spre Herculane.

Inițiativa de ajutor a pornit de la dorința Asociației Comanderia Eugeniu de Savoya, din Timișoara, cei care au dăruit speranță celor 80 de suflete, uitate de lume, între cei 80 de localnici, 12 fiind copii cu vârste cuprinse între 2 și 13 ani. Printr-un program permanent, lunar, asociația își propune să sprijine populația cu două ATV-uri, dintre care unul deja a fost primit sponsorizare, asigurarea medicamentelor, produse de igienă, alimente de bază, îmbrăcăminte și încălțăminte.

„Am pornit în acest proiect împreună pentru a da o rază de speranță celor care au nevoie, și-n căutările noastre am descoperit această comunitate izolată de tot ceea ce înseamnă civilizație, o comunitate care în secolul XXI în România nu se bucură de electricitate, nu se bucură de școală, de servicii medicale sau de asistență socială. Am găsit o comunitate în care nici măcar nu poți ajunge cu un mijloc de transport. Ne-am hotărât să mergem la ei și am demarat acest program în încercarea ca lună de lună să facem un program permanent în care să le ducem cele necesare, produse de bază, alimente, medicamente și medici care să-i vadă acolo la ei acasă.”, declară Cristian Neghina, reprezentant Asociația Comanderia Eugeniu de Savoya.

Compania AUR’A MINERAL WATER, cu sediul în Ocna de Fier, județul Caraș-Severin, a sponsorizat asociația cu un ATV, care poate asigura accesul mai simplu către localitățile amintite pentru voluntari – medic generalist, medic stomatolog și tehnician dentar – care vor să asigure probono asistență pentru locuitorii din satele izolate. Un gest mic pentru un scop mare, un răspuns la nevoia unei comunități care are nevoie să primească sprijin și susținere.

„Prin Comanderia Eugeniu de Savoya care a venit și ne-a propus acest proiect interesant de a ajuta  comunitatea de la Scărișoara și nu doar, în care oamenii sunt izolați și poți să ajungi la ei doar pe niște scări, o adevărată aventură, pe niște poteci de 11 km, am reușit să achiziționăm un ATV, să-l oferim, sperând ca prin voluntarii care vor urca la aceste familii, peste 80, să ajungă cadre medicale care să le satisfacă nevoile primare de consulare, să ducem tot felul de alimente primare de care au nevoie și nu în ultimul rând, de a simți căldura omenească, a noastră a tuturor, care suntem departe de ei fizic, dar totodată prin ceea ce facem să le oferim siguranță și un minim de bunăstare. În viață am constatat că nu poți să primești dacă nu oferi. Am avut de-a lungul timpului principiul prin care munca, perseverența și credința stau la baza performanței. Toate lucrurile acestea îți oferă satisfacția de a te bucura tu până la un moment dat de ele, dar rămâne un gol pe care trebuie să-l umpli. Acel gol nu poți să-l umpli decât oferind și dăruind celor de lângă tine. Ne-am atașat foarte mult de Munții Banatului printr-o poveste frumoasă numită Aur’a care a făcut cunoscut Banatul și România.”, spune Horațiu Rada – acționar, manager general, filantrop.

STPT job 1000x200

În cadrul primei acțiuni umanitare au fost dăruite localnicilor 600 de kilograme de alimente și produse de igienă. Conform reprezentanților Asociației Comanderia Eugeniu de Savoya, obiectivele pe termen scurt, deja cuprinse în programul amintit, sunt completate cu unele pe termen mediu și anume: amenajarea unui drum forestier, repararea morii și accesul la educație prin redeschiderea școlii. obiectivele pe termen lung vizează: electrificarea, asigurarea unui serviciu permanent de livrare a produselor de larg consum și comercializarea produselor obținute de localnici în gospodării.

Proprietarii de la AUR’A MINERAL WATER  nu sunt la prima acțiune de acest gen, de responsabilitate socială, iar ca exemplu, în Timiș au fost mai multe proiecte care au beneficiat de finanțare, sprijin și implicare din partea acestora: zece școli de nota 10, realizarea unei biberonerii la Maternitatea Bega, sponsorizarea unor evenimente culturale sau ajutor pentru comunitățile afectate de inundații.

 

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/