O nouă strategie pentru chiriile de la Bastionul Theresia din Timișoara. Alin Nica: „Dorim să redăm spațiul bastionului culturii”

Consilierii județeni de la PSD s-au contrat, în cea mai recentă ședință de plen, cu aleșii PNL și cu cei de la USR PLUS, pe situația spațiilor închiriate din incinta Bastionului Maria Theresia din Timișoara. Călin Dobra, fostul președinte al CJT, a propus ca pentru unul din aceste spații, contractul de închiriere să fie prelungit până în 2023, anul în care Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană a Culturii. Liberalul Alin Nica are însă alte planuri. 

Pe masa consilierilor județeni a ajuns un proiect de hotărâre pentru prelungirea contractului de închiriere încheiat între CJT și societatea Diadi Cafe SRL, o cafenea cu sediul în bastion. PNL și USR PLUS au propus ca acest contract să fie prelungit pentru un an. Social-democrații au fost împotrivă. Legea lasă la latitudinea consilierilor să stabilească perioada cu care se prelungește perioada pentru închirierea spațiilor cu destinație comercială din incinta bastionului.

„Nu mi se pare normal, dacă discutăm despre un sprijin acordat domeniului Horetim. Eu consider că atâta timp cât această societate a avut un contract cu consiliul județean și și-a onorat obligațiile, mi se pare normal să venim în sprijinul activității economice, ținând cont că 2020 a fost un an foarte greu, 2021 nu se arată un an extraordinar, iar noi prelungim doar până în 2021, fără să acordăm posibilitatea acestei societăți ca în viitor să se redreseze, să aibă un sprijin din partea consiliului județean.”, a spus consilierul județean PSD, Călin Dobra.

În acest sens, Dobra a propus prelungirea contractului de închiriere pe o perioadă de 3 ani, inclusiv 2023, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, „astfel încât dacă vom reuși ca acest proiect să atragă turiști în județul Timiș să beneficieze și societățile noastre timișene de acest lucru”, a explicat Dobra. Propunerea a căzut însă la vot.

Președintele CJ Timiș, Alin Nica, a explicat motivele pentru care vrea ca aceste contracte să fie prelungite de la an la an.

„Dorim ca spațiul bastionului să îl redăm culturii și să avem cât mai multe spații acolo pentru manifestări culturale în perspectiva anului 2023 Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Cred că unul, maxim două, spații pentru un restaurant, respectiv o cafenea sunt suficiente pentru acest gen de activități în zona respectivă. Și dacă reducem numărul de spații strict la ce v-am spus, cred că vom avea și o concurență la licitația pe care o vom ține în 2022. Un alt motiv pentru care am hotărât perioada la un an de zile este acela că în 2022, în funcție de procedurile de licitare, să avem timp ca până în 2023 să avem încheiate contractele de închiriere cu cele două firme care vor câștiga licitația. În caz de contestație este timp pentru soluționarea lor și pe perioada aceasta putem să prelungim încă o dată contractul cu societățile care activează acolo. Dar în 2023 este clar că trebuie să avem un nou sau același chiriaș, care să respecte prețurile de la momentul respectiv. După expirarea acelui contract, propun să facem o licitație la începutul anului 2022 pentru acest spațiu și să asigurăm măcar două săptămâni pentru transferul între chiriași a respectivului spațiu, dacă va câștiga altcineva., a explicat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

„Ar trebui să încurajăm piața, să avem o viziune pentru toate spațiile ce țin de CJ referitor la anul 2023 pentru Timiș, Timișoara.”, a intervenit și Cristian Moș, de la USR PLUS.

Consilierii PSD s-au abținut de la vot. Proiectul a fost adoptat de plenul CJT.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/