O nouă șansă la „viață” pentru Castelul Huniade din Timișoara: Programul Național de Restaurare

Castelul Huniade, care datează din secolul al XIV-lea, va fi restaurat prin Programul Național de Restaurare. Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, a explicat care sunt planurile pentru următorii ani. Cert este că în 2021 va fi tot închis. 

Turiștii nu mai pot vizita muzeul din anul 2006. De atunci au fost începute mai multe proiecte, dar lucrările au fost sistate de mai multe ori. Miercuri, în plenul Consiliului Județean, a fost aprobat un protocol care reprezintă primul pas al obiectivului.

În urma discuțiilor pe care le-am avut cu ministrul Culturii, cu directorul Institutului Național de Patrimoniu am luat decizia de a demara acest proiect de consolidare, de restaurare și de punere în funcțiune a acestui Castel Huniade prin Programul Național de Restaurare. Astăzi am aprobat protocolul cu Institutul Național de Patrimoniu. Punem toată documentația, din punct de vedere al proprietății, la dispoziția Institutului Național și acest institut va scoate la licitație documentația sau studiul de fezabilitate pentru acest proiect, după care va preda Consiliului Județean.”, a precizat Dobra.

celtic transilvania 1000x100px

Urmează să fie identificate sursele de finanțare pentru realizarea investiției. Acest lucru cade în sarcina CJT. Călin Dobra a mai spus că se va ține legătura cu specialiștii din cadrul institutului și în momentul în care vor începe lucrările. Documentația și conceptul restaurării vor fi puse la dispoziție cel târziu anul viitor, iar abia apoi se va realiza proiectarea și execuția.

banner maxagro