Înarmați cu sinceritate și cu dorința de a face bine și de a dărui, angajații Penitenciarului Timișoara au dezvoltat proiectul „O faptă bună azi, un viitor strălucit mâine”.
Scopul proiectului este susținerea copiilor din mediile defavorizate și a celor care se află în pragul abandonului școlar timpuriu.
„Atât angajații unității, cât și persoane din exteriorul penitenciarului au pus umărul spre a clădi zâmbete și a sădi bucurie în sufletele celor mici, reușind astfel să le oferim o șansă, un start în viață cât mai promițător. Într-o lume în care dreptul la o copilărie fericită este îngrădit de multe ori de greutățile, neajunsurile vremurilor în care trăim, credem că e momentul să ieșim cu toții din rutina zilnică și să deschidem nu doar porțile penitenciarului, ci în special porțile sufletului spre a-i ajuta pe cei care sunt expuși riscului de a deveni infractorii de mâine”, a spus Ramona Bana, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului din Timișoara.
Inițial au fost identificate trei familii din localitatea Păru, Țipari și Dumbrăvița, familii care locuiesc în condiții greu de imaginat, familii care trăiesc din maxim 1.500 lei pe lună, copiii care-și fac temele în frig pentru că părinții nu-și permit să cumpere lemne.
„Cu sprijinul angajaților penitenciarului, dar și susținuți de colaboratori ai unității am reușit să oferim familiilor produse alimentare de bază, hăinuțe, jucării, un pat, dulap, aragaz, lemne pentru foc, etc. Atunci când am demarat acest proiect ne-am dorit să aducem cât mai multă bucurie, însă mergând în mijlocul lor am constat că neajunsurile, greutățile, ceea ce le aduce ziua de mâine sunt mult mai dramatice decât ne-am fi putut imagina”, a mai spus Ramona Bană.
Activitățile următoare implică în mod direct familiile nevoiașe cu copii pentru care mersul la școală și accesul la educație reprezintă un lux.
„Ne dorim să le deschidem calea spre un trai și o alegere mai bună în viață, spre o lume necunoscută lor deoarece și cei din medii defavorizate merită o șansă, șansă pe care noi am avut-o născându-ne în familii mai bune. În continuare ne propunem să identificăm familii cu situație materială precară, să vedem care sunt problemele și nevoile cu care se confruntă, să strângem resursele necesare conform nevoilor identificate și să susținem copiii defavorizați în perioada școlarizării”, a explicat Ramona Bană.