O delegație OMS vine la Timișoara să vadă ce se întâmplă. Medicul Musta: „Vaccinarea și protecția au lipsit sau sunt foarte slabe în țara noastră”

musta oancea fritz
untitled design set 970x90 px

Trei reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății se vor afla la începutul săptămânii viitoare în Timișoara și se vor întâlni atât cu medicii, cât și cu autoritățile implicate în controlul pandemiei. Medicul infecționist Virgil Musta vorbește despre o situație critică în care a ajuns România din cauza numărului redus al persoanelor vaccinate și pentru că nu s-au respectat regulile pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. 

Delegația OMS se va afla la Timișoara luni, marți și miercuri și se va întâlni cu medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, reprezentanți de la DSP, Primăria Timișoara și Prefectura Timiș. Întâlnirile au drept scop identificarea eventualelor cauze pentru situația actuală din țară, în privința îmbolnăvirilor cu Covid-19, și a unor soluții, cu posibilitatea de sprijin din partea OMS.

Medicul infecționist Virgil Musta este de părere că rata scăzută de vaccinare și nerespectarea regulilor de protecție au făcut ca numărul îmbolnăvirilor să fie unul crescut în ultima lună.

„Lumea este foarte puțin vaccinată, rata este mică, ceea ce face numărul mare de îmbolnăviri să ducă la forme severe de boală și număr mare de decese. Statistica arată că în țările în care vaccinarea este într-un procent foarte mare în populație, rata de decese este mică, de 0,1 la sută. Iar acolo unde numărul de persoane într-o populație vaccinată este sub 50%, rata de decese crește peste 3-4%. Și, din păcate, noi suntem în această situație. Acest lucru a făcut ca spitalele să fie sufocate de numărul foarte mare de cazuri, în special cazuri severe, iar pe de altă parte și lipsa de măsuri pentru stoparea transmiterii. Vaccinul este cea mai eficientă metodă de profilaxie specifică, dar totodată trebuie coroborată cu metodele nespecifice, adică distanțarea socială. Prin distanțare socială înțeleg evitarea aglomerațiilor, a încăperilor închise foarte aglomerate, a evenimentelor, în momentul în care numărul de cazuri a început să crească. Apoi purtarea măștii, acolo unde există riscul de a te contamina la orice contact cu o altă persoană și igiena tegumentului. Deci două mari categorii de măsuri – vaccinarea și protecția – au lipsit sau sunt foarte slabe în țara noastră.”, a declarat medicul Virgil Musta.

Întrebat dacă un nou lockdown ar ajuta în vreun fel, medicul a răspuns:

publicitate ziar expresb 1000x100

„Discuția e mult mai dificilă și e apanajul specialiștilor de politici de sănătate publică. Într-o situație de acest fel trebuie luate în vedere pe de o parte cerințele medicale, dar și factori de tip economici, sociali, psihologici și toți aceștia trebuie analizați bine și găsite soluții optime pentru a avea efectul scontat și anume întreruperea transmiterii virusului de la o persoană la alta.”

Potrivit deciziei Comitetului Național pentru Situații de Urgență, de luni intră în vigoare măsuri restrictive suplimentare. Pentru următoarele 30 de zile va fi interzisă circulația persoanelor în afara locuinței în intervalul orar 22.00-05.00, cu anumite excepții. Se impun, de asemenea: interzicerea desfășurării activității operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, în intervalul orar 21.00-05.00; activitatea restaurantelor, cafenelelor în interiorul clădirilor și la terase va fi permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05.00-21.00 și se interzic activitățile în baruri, cluburi și discoteci, precum și desfășurarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive), a concertelor și spectacolelor.

Participarea spectatorilor la competițiile sportive va fi interzisă, iar accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile va fi permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală. Programul de lucru va fi organizat în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați, iar accesul vizitatorilor în toate instituțiile publice centrale și locale, operatorilor economici, care funcționează în clădiri de birouri private, va fi permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării. Masca de protecție va fi din nou obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/