O clădire care trebuia să adăpostească un spital zace în nepăsare de două decenii. „Acum s-a ivit posibilitatea preluării ei pentru a fi pusă în valoare”

Nu puţini au fost cei care s-au întrebat ce se întâmplă cu clădirea-fantomă de la marginea Timişoarei, în drumul spre Sânnicolau Mare, care trebuia să adăpostească un spital municipal. Atât medici, cât şi simpli cetăţeni ai oraşului au pus întrebarea care va fi soarta acelei clădiri, un proiect grandios în anii ’90, care însă a rămas la acest stadiu, de proiect, acoperit de nepăsare şi de buruieni.

Clădirea se află la ieşire din oraş, pe Calea Torontalului şi nu se mai lucrează la ea de aproximativ 20 de ani. Imobilul aparţine statului român, iar explicaţia lui Nicolae Robu pentru faptul că din anul 1998 nu s-a mai executat nicio lucrare acolo şi zace în degradare este că Primăria nu a avut pârghiile legale pentru a interveni.

„Trebuie să luăm în considerare acea clădire de pe Calea Torontalului care încă nu a ajuns să aibă funcţia de spital. Aceasta zace de atât de mulţi ani acolo. Lucrările au început în anul 1994. Din 1998 nu s-a mai făcut nimic. S-au produs degradări acolo. Clădirea nu aparţine Primăriei. Am primit nenumărate sesizări vizavi de amenajarea acelei clădiri, dar nu este a Primăriei. Ea aparţine statului român, în administrarea Ministerului Sănătăţii. Ministerul are un proiect acolo. La ora actuală proiectul în vigoare, conform ultimei decizii care vizează această clădire, îşi propune să creeze un institut oncologic.”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Edilul anunţă însă că acum a apărut o oportunitate prin care clădirea respectivă ar putea fi pusă în valoare, în contextul în care Guvernul liberal a decis să creeze posibilitatea preluării de către administraţiile publice locale a unor obiective care sunt fie iniţiate deja de statul român prin diversele sale structuri, fie sunt în jurisdicţia statului român, pentru a fi reabilitate.

„Noi, ca administraţii publice locale, putem să preluăm acum diverse obiective şi să continuăm lucrări dacă au fost începute, sau să pornim de la zero şi să punem în valoare aceste proprietăţi. Pot să vă spun că pregătim lista şi toate terenurile care sunt în oraş şi aparţin statului român vor fi cerute în patrimoniul municipalităţii pentru a le valorifica.”, a menţionat primarul.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Cum se va valorifica această clădire? Primarul încă nu are răspunsul. Edilul aşteaptă o expertiză şi crede că nu va fi nevoie ca acea clădire să fie demolată.

„Pot să vă spun că noi vom face toate demersurile, dar încă nu ştim detaliile despre cum se întâmplă acest transfer. Eu presupun că se face transferul obiectivului şi a tuturor fondurilor care au fost alocate pentru obiectivul respectiv la nivelul structurilor statului către administraţia publică locală. În primul rând se va face o expertiză, care, după cum îmi spun specialiştii, nu o să conducă la concluzia că trebuie demolată clădirea. Dar nu ne putem antepronunţa decât în aceste limite. Vom vedea raportul final al experţilor care vor analiza sub toate aspectele, aşa cum cer procedurile tehnice. Ce vom face vom vedea în funcţie de rezultatul acelei expertize.”, a mai spus Robu.

Mai mult, primarul a creat zilele trecute un fel de sondaj pe Facebook, prin care cerea cetăţenilor să-şi dea cu părerea dacă acea clădire merită să fie preluată şi pusă în valoare, prin continuarea lucrărilor, sau dacă nu merită.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/