Eroii trăiesc prin cărți, prin cei care își îndreaptă atenția asupra lor, o datorie pe care mai ales cei din Banat o au. Rezultatul unei munci de cercetare asiduă, al unui demers științific foarte important în anul centenarului Marii Uniri, a fost prezentat în Aula 1 Decembrie 1918, în prezența episcopului de Caransebeș PS Lucian Mic, a primarului Felix Borcean și a altor oameni de cultură din zona Banatului Montan.
Volumul documentar „Comunitatea de Avere din Caransebeş şi evidenţa jertfelor bănăţene din Marele Război“, aparținând șefului Serviciului Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale, Laurenţiu Ovidiu Roşu, a fost foarte bine privit de publicul caransebeșean.
Cartea este o contribuţie ştiinţifică valoroasă, utilă tuturor celor preocupaţi să cunoască pierderile umane în anii Primului Război Mondial, în localităţile care compuneau odinioară spaţiul fostului Regiment de Graniţă Româno Bănăţean nr. 13 din Caransebeş.
„Este un gest de recunoștință care izvorăște și din inima cu care s-a scris această carte. Dacă o răsfoim de la final, cartea se va deschide în dreptul unor liste…, ce ne mai spun astăzi listele? Dacă privim această carte în ansamblul ei, poate părea un album, dar dacă începem să o răsfoim o să înțelegem de ce a fost alcătuită în felul acesta, și datorită acestor liste, și datorită fotografiilor. Cred că dacă ne vom apleca asupra acestei cărți, cred că ne va stârni o emoție aparte”, a precizat secretarul eparhial, părintele Casian Rușeț, în deschiderea lansării de carte.
Volumul corespunde modului academic, științific de alcătuire, însă în primul rând este o broderie de destine, așa cum de altfel este și România. Autorul cărții extrage cu măiestrie din documentele îngălbenite de vreme şi reuşeşte în această carte, cu fotografii, cu frânturi, cu scrisori de pe front, să evoce acele vremuri deosebit de tragice. O carte care ar trebui să fie suport pentru role de istorie.
Volumul documentar „Comunitatea de Avere din Caransebeş şi evidenţa jertfelor bănăţene din Marele Război“, de Ovidiu Roşu, este un proiect editorial al Bibliotecii Paul Iorgovici Caraș-Severin. Tipărirea volumului a fost finanțată de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în cadrul programului de aniversare a Centenarului României (1918-2018) şi a Primului Război Mondial.
Listele cu eroii noștri care apar în volumul lui Ovidiu Roșu nu sunt întocmite de către stat – de către o autoritate publică, ci de către oameni ai locului, la 15 ani de la încheierea războiului, iar Comunitatea de Avere a încercat să nu lase să se uite această moștenire, a declarat Ovidiu Roșu.
„Se cuvenea ca în an centenar să fie lansată cartea și în Cetatea Caransebeșului, în sala dedicată celui mai important eveniment din istoria României, Marea Unire de la 1918. Trebuia așadar ca între Ziua Națională a României și sărbătoarea Crăciunului să fim împreună, în comuniune și dragoste, să lansăm volumul despre care s-a vorbit atât de frumos și, împreună, să îl felicităm pe domnul Ovidiu Roșu, un căutător al Arhivelor Naționale, care mai ascunde multe taine. Acest volum nou lansat completează informațional numeroase neajunsuri și lipsuri, și anume Comunitatea de Avere din Caransebeș și evidența jertfelor bănățene din Marele Război. Este un medicament, un document, dar și un album. Un pomelnic al tuturor eroilor bănățeni din cele 94 de localități care au format Regimentul de Graniță și Comunitatea de Avere din Caransebeș”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, episcopul Caransebeșului. Preasfințitul Părinte Lucian i-a conferit Diploma de excelență „Episcop Elie Miron Cristea” domnului Laurențiu Ovidiu Roșu.