O caransebeșeancă ia măsuri pentru a colecta gunoiul selectiv. Deși normele Uniunii Europene sunt clare, în municipiul Caransebeș, în special la blocuri, nu se respectă absolut deloc măsura de selectare a gunoiului.
Consiliul European a anunțat introducerea unei taxe de 0,8 euro/kg de deșeuri de ambalaje din plastic nereciclate începând cu anul 2021, ca parte a pachetului de măsuri de redresare economică post Covid-19 estimat la 750 miliarde euro pentru perioada 2021-2027. Această taxă are ca scop suplimentarea veniturilor proprii ale UE și va fi plătită de către statele membre ale Uniunii, pe baza cantității de deșeuri de ambalaje din plastic care nu se reciclează, în fiecare stat.
Pentru că s-a săturat să găsească de fiecare dată când duce gunoiul la tomberon toate deșeurile aruncare la comun, o educatoare din municipiul Caransebeș a decis să-și ajute vecinii să selecteze gunoiul:
„Am cumpărat tomberoane de gunoi pe culori pe care le-am etichetat, pentru plastic, carton și hârtie și sticlă. Deocamdată le-am amplasat la mine pe palier și am înștiințat vecinii că pot să arunce gunoiul selectiv în aceste pubele. Cred că, dacă fiecare ar începe această acțiune de la el de acasă ar fi mult mai ușor pentru toată lumea. La noi în zona Pipirig există un deponeu temporar, unde angajații de la salubritate sortează gunoaiele pentru a le putea transporta mai departe. Și atunci nu e mai simplu ca de la noi să plece gunoiul selectat, printr-un efort minim?” precizează educatoarea, care ne-a mai menționat că ore de educație civică și protejarea mediului înconjurător se predau copiilor încă de la grădiniță.
Precizăm că la ora actuală societatea Transal Urbis este obligată să crească procentul reciclării care, din păcate nu depășește 5, 10 % anual, ceea ce însemnă foarte puțin, dacă facem comparaţie cu un oraș european, unde se colectează în proporție de peste 50%.