O bijuterie arhitectonică din centrul Caransebeșului stă să se prăbușească sub privirile neputincioase ale aleșilor locali

Clădirea Comunității de Avere din centrul municipiului Caransebeș a fost din nou doar subiect de discuții în rândul consilierilor locali. Și asta pentru că imobilul se află în mai multe litigii, iar administrația publică locală nu poate face altceva decât să observe cum se degradează de la o zi la alta.

Consilierii social – democrați, prin vocea lui Daniel Alexandru Isac, au solicitat executivului Primăriei să ia măsurile necesare măcar de împrejmuire a clădirii pentru a reduce riscul unor accidente nefericite. „Ați împrejmuit cu bandă care nu a rezistat. Eu vă propun să montați un gard din fier forjat, la fel ca și modelul existent în tot orașul, pentru protecția cetățenilor. Știu că prin acest gard practic renunțăm la trotuar, dar este mai bine decât să înregistrăm accidente. De pe această clădire care este în paragină cad țigle, cade tencuiala, nu este normal ca o clădire de patrimoniu aflată în zona centrală să rămână fără nicio utilitate și mai mult să ne fie frică să trecem pe lângă ea. Eu spun că acest grad este necesar și chiar să-l extindeți pe carosabil cu 1 metru pentru a nu se mai folosi locul ca și parcare”.

Primarul municipiului, Felix Borcean, a menționat că atât timp cât clădirea se află în litigiu, în diferite dosare pe care Comunitatea de Avere le are pe rolul instanțelor de judecată, nu se poate face nimic. „Să știți că proprietarul, președintele Comunității de Avere, a dorit chiar să ne doneze această clădire, dar din punct de vedere juridic nu putem să o acceptăm pentru că sunt probleme”. Edilul a mai precizat că va lua în calcul propunerea consilierilor PSD.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Comunitatea de avere a fost o instituție care a avut numeroase implicații sociale și economice în epocă, bine organizată, cu organe de conducere, reguli interne bine stabilite și o proprietate deosebit de întinsă. Creată la inițiativa generalului Traian Doda în 1879 şi cuprinzând cele 94 de comune dintre Marga și Orșova, ea urma să valorifice o serie de bunuri imobile ale fostului Regiment de Graniță nr. 13 din Banat. Implicațiile acestui organism se pot regăsi în special în domeniul economic prin administrarea domeniului silvic, reconstrucția imobilelor distruse de calamități naturale, în domeniul socio-educațional prin acordarea unor burse elevilor lipsiți de mijloace financiare, dotarea bibliotecilor școlare, înființarea de internate. La desființarea Comunității de Avere în 1948, aceasta marcase în mod pozitiv dezvoltarea economică, socială și culturală a regiunii bănățene.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/