Recunoscuți pentru modul cum se gospodăresc, bănățenii au fost dintotdeauna apreciați şi de alții, dar de multe ori chiar de ei înșiși… sintagme de genul „grăgină ca a me’ n-are nime pă uliță!” ori „dacă fași sarme cu curechi d’a-meu laș în blid umplutura șî mânci frunza goală!” sunt întâlnite și astăzi.
Glumele s-au transformat tot mai mult în realitatea acestui an, iar cei care au un petec de grădină acasă ori în împrejurimi s-au apucat serios de cultivat, tocmai pe principiul… nu se știe niciodată ce va fi! Odată cu primele raze de soare ale primăverii, oamenii locului s-au apucat de a pregăti grădinile și ogoarele, la fel ca în fiecare an, fără grabă și cu dorința de a se face vreme mai bună. Mulți dintre ei au așteptat să mai scadă un pic prețurile la arpagic, cartofi de sămânță ori răsaduri că doar știau ei de o viață cum merg treburile. Însă vremea bună s-a transformat pe neașteptate în vremuri tulburi, iar anotimpul ghioceilor și al ierbii înverzite a devenit tern și nesigur. Cu toate acestea, agricultori casnici au lăsat pe locul doi prețurile și s-au aprovizionat cu tot necesarul pentru a fi siguri că au ce pune pe masa familiei în perioada ce va urma.
„Noi nu ne-am grăbit în niciun an să punem cartofii din februarie, că nu mergeam cu ei pe piață să îi vindem, așa că am așteptat să se facă vreme bună și atunci am hotărât să mergem să luăm vreo câțiva saci de sămânță. Ne-am făcut cruce cât erau prețurile pe kilogram, dar nu am avut ce face, că vedeți ce vremuri sunt. Nici de la vecini nu mai găsești să iei de sămânță, că toată lume pune și ultimul petec de grădină, de frică că nu se știe cât durează nenorocirea asta. Am dat anul ăsta cam dublu pe tot, față de alți ani dar am fost totuși bucuroși că am găsit. Eu cred că dacă puteau să vină la piață toți oamenii cu răsaduri și restul, nu era chiar așa, dar oamenii nu mai vin de frică să nu se îmbolnăvească. Vedem noi cum o fi, să dea Dumnezeu să fie bine!”, a povestit Maria M. din Lugoj.
La rândul lor, comercianții de semințe, erbicide sau produse fitosanitare au trecut prin momente nu tocmai plăcute, dar și-au revenit nesperat.
„Avem o afacere de familie cu semințe, tratamente pentru pomi, vie și alte produse de grădinărit. În fiecare primăvară ne aprovizionăm cam cu tot ce trebuie în perioada lucrărilor agricole, cu cantități suficiente, pe baza experiențelor din anii trecuți, să nu intre omul și să spunem că nu avem. Așa am făcut și acum, doar că după ce am avut depozitul completat, ne-au trecut fiori pe șira spinării. Am investit o groază de bani, să nu înțelegeți că vorbesc de sume cu multe zero-uri, pentru că este o afacere de subzistență a familiei, dar erau banii de care depindeam toți, și după cum decurgeau lucrurile la noi, am crezut că ne închide magazinul. Din fericire, au înțeles cu toții că e vorba de a asigura cel puțin hrana necesară pentru a ieși cu bine din acest impas și lucrurile merg normal, ba mai mult, cererea de semințe, dar mai ales de tratamente și erbicide a crescut, tocmai de teamă că nu se vor mai găsi pe piață. Eu încerc să îi liniștesc mai ales pe clienții vechi ce lucrează suprafețe mari, care vin disperați și totodată să-i lămuresc să nu facă stocuri, pentru că există posibilitatea ca produsele să expire și nu se aleg decât cu banii dați degeaba. Deocamdată, nu se pune problema de a primi marfă de la furnizori, marea problemă era dacă eram blocați să comercializăm aceste produse foarte necesare în agricultura din jurul case, dar și pe suprafețe mai mari, cum sunt cele de grâu sau porumb.”, ne precizează Marius B., administrator magazin fitosanitar.
Potrivit unor estimări făcute de specialiști, în microferme individuale situate în localitățile rurale și în gospodăriile proprii din centrele urbane ale județului Timiș se estimează că se cultivă aproximativ 10.900 ha de legume și 8.300 ha de cartofi.