Nunta și priveghiul de pe Valea Carașului, puncte de interes pentru elevii din Reșița

Primăvara este un moment optim pentru ca și tradițiile din Banatul de Munte să înflorească și să fie puse în valoare prin activități care să le readucă în actualitate. Un astfel de eveniment va avea loc joi, la Școala Gimnazială Nr. 9 din Reșița.

Cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin şi al Școlii Gimnaziale Nr. 9 Reșița, joi, de la ora 18, va avea loc un moment folcloric inedit prilejuit de ciclul festiv de primăvară. Elevii clasei a II-a B vor aduce în prim plan două dintre momentele-cheie în existența oricărui individ: nunta și priveghiul, folosindu-se de măști de primăvară.

Tabloul nunții va fi parodia celor care „nu-s în rândul lumii”, adică cei care nu s-au căsătorit la timp, iar momentul priveghiului va constitui satirizarea moravurilor umane.

„De Zăpostit, pitorescul obicei al Făşancului este sărbătorit şi în mediul urban, după un scenariu ce aparţine domnului profesor din învăţământul primar, Costa Moatăr. Scenariul este cules, de fapt, din zonă şi adaptat pentru elevii dumnealui. O contribuţie esenţială în pregătirea manifestării au şi părinţii copiilor ce iubesc tradiţiile şi spiritul bănăţean din zona de munte”, transmit reprezentanții Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin.

Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Instituţei.