Fie că e vară sau iarnă, turiștii din țară și din străinătate manifestă un interes din ce în ce mai ridicat față Clisurii Dunării.
Situată în sudul Banatului, pe teritoriile județelor Caraș-Severin și Mehedinți, așezată spectaculos între râul Nera, la nord-vest, și Cazanele Dunării, la est, Clisura Dunării, raiul cărășenilor și al mehedințenilor, se poate lăuda cu un număr important de rezervații naturale, înglobate, în prezent, în Parcul Natural Porțile de Fier.
Insula Ostrov, croazierele cu vaporașul, stânca Baba Caia, peșterile, morile de apă de la Rudăria sau Sichevița, cascadele de pe Valea Mare sunt locuri care se află în topul preferințelor turiștilor care ne vizitează an de an, după cum ne dezvăluie Ioana Sporea, directorul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Moldova Nouă.
În privința numărului vizitatorilor, Ioana Sporea ne dezvăluie că, la acest capitol, putem vorbi din două perspective: pe de o parte, există turiști care nu opresc la centru pentru a cere informații despre zonă, îndeosebi cicliștii, aceștia având la-ndemână materialele necesare cu privire la punctele forte ale zonei, cum de altfel, de cealaltă parte a baricadei se situează oamenii care vin și cer materialele informative: hărți, pliante (referințele regăsite, aici, fiind atât în limba română, cât și în limba engleză).
Spre deosebire de anul 2017, când, în datele oficiale,figurau aproximativ 700 de turiști, în 2018, numărul acestora a început să crească din ce în ce mai mult ajungându-se la cifra de 1158, speranțele pentru 2019 fiind depășirea numărului de 2.000 de vizitatori.
Zona Clisurii Dunării a început să fie tatonată nu doar în sezonul estival, ci, inclusiv, iarna, turiștii dorindu-și, pur și simplu, să se bucure de priveliște, de tabloul natural, să se plimbe până la Berzasca ș.a.m.d. În privința provenienței vizitatorilor români, specialistul în turism enumeră următoarele orașe: Timișoara, Arad, Reșița, Craiova, București, Cluj, Alba Iulia, Constanța, Galați, Brăila, Iași, Roman etc. În același timp, Defileul Dunării a fost vizitat de turiștii din diferite țări ale Europei (Germania, Franța, Polonia, Ucraina, Ungaria, Belgia, Austria, Italia), dar și de pe alte continente.
Rezultatele pozitive în ceea ce privește numărul vizitatorilor pare să aibă și o altă explicație, dincolo de frumusețile naturale: colaborările și parteneriatele pe care Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Moldova Nouă le-a încheiat cu diverse asociații de turism din țară: „Avem parteneriat încheiat cu «România turistică» (o revistă online, în care am publicat atât evenimentele, cât și obiectivele turistice din Clisură), de asemenea evenimentele și obiectivele turistice au fost publicate și pe platforma online de turism «Aventurist». Totodată, practicăm schimbul de materiale cu centre de informare turistică atât din județ (Caransebeș, Anina, Berzasca), cât și cu centrele din țară (Azuga, Zalău, Hunedoara, Arad, București, Amara etc)”, a concluzionat Ioana Sporea pentru expressdebanat.ro.