Numărul de paturi pentru pacienții COVID-19 va fi crescut, la Timișoara! Cristian Oancea: „Încercăm să mai câștigăm 100 de locuri”

Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara este plin. La Terapie Intensivă nu mai sunt locuri, iar conducerea unității sanitare a anunțat că, în cel mai scurt timp, vor fi puse la dispoziție în jur de 100 de paturi pentru pacienții diagnosticați cu COVID-19.

În cadrul unei întâlniri cu reprezentanții din domeniu a fost ridicată problema numărului de paturi, disponibile pentru bolnavii de coronavirus. Cea mai mare problemă este legată de secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă din județ – acestea sunt aproape pline.

„Am avut o ședință la Curtea de Conturi cu tot ceea ce înseamnă structură sanitară și cu președintele Casei de Asigurări de Sănătate, profesorul Victor Dumitrașcu. Vom încerca rapid, în această săptămână, să revenim la primul plan, să transformăm secția de Ortopedie a Spitalului Județean și să punem la dispoziție rapid în jur de 70 de locuri. De asemenea, de săptămâna viitoare vrem să preluăm secția de Recuperare Cardiovasculară din spatele ASCAR, ca și secție a Spitalului de Boli Infecțioase și acolo mai câștigăm 40 de locuri, cu 16 locuri dotate cu capacitatea de a administra oxigen. Noi nu mai avem niciun loc la ATI, Spitalul Municipal era plin, inclusiv la Lugoj Terapia Intensivă era plină, iar locurile ce țin de patologia COVID – forme moderate sau severe avem trei locuri, dar suntem într-o dinamică de la oră, la oră. Practic, încercăm într-o săptămână și jumătate să mai câștigăm în jur de 100 de locuri”, a explicat Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

leader board 728 x 90 px

Conducerea Spitalului Județean din Timișoara a anunțat că secția de Ortopedie va fi transformată, din nou, în zonă roșie.

„Spitalul Județean Timișoara redeschide Zona Roșie și va pune la dispoziție 76 de paturi pentru bolnavii COVID, inclusiv paturi de terapie intensivă, pentru a crește semnificativ capabilitatea județului nostru și de a putea trata pe oricine are nevoie. Am avut o întâlnire cu managerii spitalelor incluse în Planul Alb pe care l-am creionat în luna martie, cu Directorul DSP Timiș, cu Președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate și cu Președintele și Vicepreședintele Curții Conturi și am luat câteva decizii importante. Astfel, la nivel județean, Institutul de Boli Cardiovasculare va pune la dispoziție clădirea ce cazează Secție de Reabilitare Cardiovasculară (aproximativ 40 de paturi, dintre care 16 conectate la oxigen) care se va transforma, cu ajutorul DSP Timiș, în secție exterioară a Spitalului Victor Babeș și va trata exclusiv pacienți COVID. Mai departe, pregătim o secție exterioară pentru pacienții pediatrici, în caz că vom avea cazuri mai multe din rândul micuților. Nu în ultimul rând, noi, cei de la Spitalul Județean Timișoara intervenim pentru a mări semnificativ capacitatea de tratare a tuturor cazurilor de COVID, inclusiv cele mai grave. Astfel, am întrunit astăzi Comandamentul de Urgență al Unității Sanitare și, pe lângă cele 12 paturi de terapie intensivă asigurate în prezent (din care jumătate sunt astăzi ocupate), vom redeschide Zona Roșie – Infecțioase COVID cu 76 de paturi, toate conectate la oxigen și capacitate de 11 paturi de terapie intensivă pentru început”, au transmis reprezentanții unității sanitare.

Secția Roșie din clădirea Ortopediei va fi complet operațională în 7-14 zile. Secția mărită va avea aceleași circuite complet separate, cu camere de echipare și dezechipare, decontaminare, cu acces la bloc operator pregătit și cu echipe multidisciplinare care vor avea grijă de bolnavi.