Curs de formare pentru artiștii din Balcani care vor să se afirme internațional

picnic iulius1000x100

Timișoara – Capitală Culturală Europeană găzduiește online, până în 9 octombrie, prima ediție a cursurilor Balkan Music Export Training. Evenimentul își propune să ofere mai multă vizibilitate artiștilor din Balcani și să îi pregătească pe tineri pentru lumea internațională a muzicii.

Formarea include cursuri introductive în muzica tradițională, dar și noțiuni de producție, distribuție, case de discuri și construirea profilului de artist pe rețelele de socializare. Participanții au fost selectați în urma unui apel public internațional, iar cursurile pentru această secțiune urmau să se desfășoare la Timișoara în prima parte a lunii septembrie. Din cauza restricțiilor de călătorie impuse de pandemia de coronavirus, s-a optat pentru un curs online.

La cursurile Balkan Music Export a fost selectat să participe, alături de alți artiști din lume, și grupul românesc Balkan Taksim.

leader board 728 x 90 px

După cursul de formare, cinci mentori internaționali îi vor ajuta pe artiști să își facă un portofoliu și să ia contact cu lumea artiștilor și a festivalurilor. Unul dintre cei cinci mentori este românca Larisa Perde, PR și producător în domeniul world music din România.

Balkan Music Export Training este unul din cei patru piloni ai proiectului MOST, care beneficiază de finanțare europeană prin programul Europa Creativă, în valoare totală de 2 milioane de euro. Proiectul își propune să transforme scena de world music din Balcani în una competitivă la nivel internațional, până în 2023. Detalii despre proiect pot fi urmărite pe pagina proiectului și pe Facebook, precum și pe site-ul și pagina de Facebook Timișoara 2021.

Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii Europeană face parte din consorțiul condus de Hangvető (Ungaria) și include alți șase parteneri: Piranha (Germania) – organizatoarea Womex, Bozar – cunoscutul centru cultural din capitala Belgiei, Fundația Exit (Serbia), Consiliul European al Muzicii, Fusion Embassy (Bulgaria) și Centrul Cultural Remont Capital din Albania.