De la patru, numărul centrelor de colectare de fier vechi a crescut peste noapte, iar acum acesta depășește 20. Situația este alarmantă pentru că ținta hoților este cu precădere domeniul public al orașului sau societățile comerciale care lucrează cu material feros. De exemplu, cele mai expuse societăți sunt cele de pe platforma Mociur, unde și infracționalitatea este ridicată.
La cea mai recentă întâlnire cu presa, edilul șef al Reșiței a prezentat o statistică uluitoare a centrelor de colectare a fierului vechi. Afacerea pare profitabilă, dacă numărul acestora a crescut de cel puțin cinci ori în ultimii ani. „Acum câțiva ani, erau doar patru centre de acest fel, acum sunt 21. Problema este că domeniul public este vandalizat în vederea valorificării capacelor de canal care sunt duse la centre. Și pentru că prevederea consiliului local interzice comercializarea lor, hoții le sparg înainte de a le vinde și au rezolvat problema”, a spus edilul-șef al Reșiței, Mihai Stepanescu.
Tot de teama hoților de fier vechi, municipalitatea plătește paza pentru rețeaua de curent electric care duce la Kilometrul 7 și care valorează 2 milioane de euro. „Avem echipe din cadrul Direcției de Patrimoniu al Primăriei Reșița, care fac pază prin patrulare în zonă, pentru că nu ne putem permite să ne trezim fără cablurile din subteran”, a adăugat primarul Reșiței.
Ce fac jandarmii
Chiar dacă nobila misiune a jandarmilor nu este să alerge după persoanele cu probleme sociale care își câștigă existența furând fier vechi, oamenii legii patrulează continuu în zona Mociur, unde atacul se dă cu precădere la societățile care aparțin de UCMR, dar nu numai. „Patrulăm ca să prevenim furtul de fier vechi, iar de cele mai multe ori recuperăm și materialele furate”, a spus Marius Săndulescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi al județului Caraș-Severin.
Acum câțiva ani, erau doar patru centre de colectare de fier vechi, acum sunt 21″, Mihai Stepanescu, primar Reșița