În județ au ajuns puțin peste 200.000 de carduri de sănătate, iar numărul locuitorilor care au refuzat să îl ridice din motive religioase a fost extrem de scăzut.
Dacă cifra 7 este asociată cu cea a perfecțiunii, unele religii susțin că 666 este un număr malefic. Astfel, nu mare a fost uimirea la nivel național atunci când unele grupări religioase au precizat că refuză să ridice cardul. În Caraș-Severin însă, 51 de persoane în total au refuzat să intre în rând cu lumea, iar dintre acestea doar 6 au invocat motive religioase. În cazul refuzului, CJAS le va elibera oamenilor, la cerere, o adeverință prin care să poată dovedi calitatea de asigurat.
„În septembrie 2014, în urma contractului semnat cu Poșta Română, în Caraș-Severin au ajuns 210.000 de carduri de sănătate. 189.785 au fost distribuite, iar la Casa de Asigurări de Sănătate au ajuns circa 28.000 de carduri. O parte dintre acestea noi le-am distribuit medicilor de familie, astfel că la sediul CJAS au mai rămas 1.197”, a precizat Mirela Zeman, directorul pe relații contractuale al instituției, în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o astăzi, alături de directorul DSP Caraș-Severin, Luca Dragoș.
Deși punctual mai există sincope, Mirela Zeman spune că treptat acestea vor fi depășite. Cardul de sănătate are ca rol identificarea pacientului ca asigurat, primirea de servicii medicale și confirmarea serviciilor medicale primite.
CNAS speră ca odată cu punerea în funcțiune a sistemului, de la data de 1 mai 2015, să combată și fraudele din sistemul medical.