Nu sunt suficiente medicamente în județ!

Din cauză că firmele producătoare de medicamente folosite în oncologie nu sunt interesate să participe la licitațiile pentru aprovizionarea spitalelor, județul Caraș-Severin se confruntă cu un deficit problematic al acestor produse.

În cadrul ședinței de astăzi a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, s-a dezbătut, împreună cu prefectul județului, Silviu Hurduzeu, și directorul adjunct al Casei de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin, Laurențiu Mărțuică, problema medicamentelor folosite în oncologie.

Deși, pe baza prescripției electronice, pacientul poate să ceară farmaciştilor să comande anumite medicamente ce nu se regăsesc în depozit, cele pentru bolnavii de cancer nu se găsesc deloc în farmaciile din județ și se pare nici din țară. „În momentul în care s-au solicitat explicații farmaciilor vis-a-vis de lipsa acestor medicamente de la raft, răspunsul a fost general: importatorii de medicamente nu mai aprovizionează depozitele din România cu aceste produse sau o fac la intervale de timp foarte mari cu cantități foarte reduse”, explică Laurențiu Mărțuică.

leader board 728 x 90 px

Problema lipsei acestor medicamente este cunoscută la nivel național, iar în cazul în care situația nu a trecut mai departe de granițele județului, prefectul Silviu Hurduzeu a promis că va face o înștiințare către Minister.

Se pare că problema a plecat de la firmele de medicamente care nu mai participă la licitațiile organizate pentru aprovizionarea spitalului: „În urma a două licitații din luna aprilie și iunie, susținute de Spitalul Județean de Urgență Reșița în vederea aprovizionării cu medicamente de uz oncologic, furnizorii nu au licitat pentru o serie de medicamente de importanță vitală”, precizează directorul adjunct al Casei de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin, Laurențiu Mărțuică.