Poprire pentru datorii de zeci de miliarde!

Achiziţiile cu cântec făcute de fosta administraţie locală creează mari necazuri în momentul de faţă. Mai multe investiţii importante pentru oraş sunt puse în pericol din cauza modului în care a fost cheltuit banul public.

Conturile Primăriei Anina sunt aproape goale, iar puţinii bani pe care oraşul îi mai are sunt blocaţi din cauza popririlor instituite ca urmare a datoriilor faţă de anumite societăţi comerciale. “Nu mă aşteptam să găsesc aşa ceva, toate lucrurile încurcate, atât din punct de vedere al actelor, legislativ, al personalului, cât şi financiar. În momentul de faţă sunt facturi neachitate de peste 31 de miliarde de lei, avem investiţii neterminate la care coparticiparea noastră înseamnă undeva la 13 miliarde de lei. Dacă nu avem aceste 13 miliarde nu putem să le terminăm. Ca un prim exemplu e staţia de epurare. Dacă nu punem 8 miliarde de lei, nu putem să o terminăm. Avem în lucru şcolile, la care trebuie să participăm cu 5 miliarde, bani pe care nu-i avem. Avem în momentul de faţă conturile blocate, avem o poprire de 3 miliarde la o firmă privată, care ne-a făcut Strada Victoriei, şi nu i s-au plătit banii”, spune Gheorghe Românu, noul primar al Aninei.

Facturi neachitate, şcoli neterminate

leader board 728 x 90 px

Şi problemele nu se opresc aici. “Avem poprire pe conturile de la Trezorerie deoarece s-au plătit salarii, dar nu şi contribuţiile la stat, ceea ce înseamnă alte 2,3 miliarde. Partea proastă este că popririle astea ne încurcă să luăm creditul de 22 de miliarde ca să continuăm şcolile. Sunt în lucru trei şcoli şi un liceu. E vorba de proiecte europene şi în prima fază trebuie să participăm cu 22 de miliarde, pentru ca UE să deconteze aceşti bani şi să trecem la etapa următoare. Termenul trebuia să fie undeva în luna mai. Am avut mare înţelegere de la aceste firme, 70 la sută din lucrări au fost efectuate pe banii lor, dar acum unele dintre ele au ajuns în pragul falimentului. Ne chinuim acum să facem o eşalonare de plăţi ca să deblocăm conturile de la Trezorerie, să facem o suspendare de poprire ca să putem lua aceste credite”, mai spune primarul Românu.

Prin rectificările bugetare făcute până în iunie 2012 s-au transferat banii din trimestrul III pentru a fi cheltuiţi în primele două trimestre şi e normal că acum nu mai sunt bani”, Gheorghe Românu, primarul oraşului Anina