Nu se iubesc deloc! Lugojul spune „pas” logodnei naționale între PNL și PSD

claudiu buciu primar lugoj

Politica românească nu încetează să ne uimească. Dacă mai este cineva dispus să se mire de ultimele evoluții ale acesteia, iată că pe plan național se pune de o „reîncălzire” a ciorbei numite USL, în care PNL va coabita cu PSD și cu UDMR, ultimul partid alipindu-se tradițional la mai toate alianțele postdecembriste.

Alianța PNL-PSD a suscitat deja enorm de multe comentarii, poate mai multe decât ar fi meritat, având în vedere „antecedentul” Victor Ponta – Crin Antonescu. Însă dacă defunctul USL a avut alți algoritmi la formare, cu țintă clară eliminarea PDL-ului, acum nimeni nu mai înțelege nimic. Pentru că se pleacă de la acuze dure între cele două formațiuni, cu PNL susținând acum câteva luni că PSD-ul ar trebui să dispară din clasa politică, fiind un partid de hoți, replica venind de la președintele PSD, care nu acceptă sfaturi de la un mincinos patologic. De la înjurături s-a ajuns la o iubire necondiționată, în care cei implicați uită dramele trecutului și creionează o iubire care va salva România.

Deși apele încă nu s-au limpezit, am dorit să vedem cum se va transpune această alianță în politica locală, în condițiile în care PNL s-a aflat la cuțite cu PSD cu mult timp înainte de alegerile de la Lugoj, câștigate categoric de liberali, care au obținut posturile de primar, viceprimar și o majoritate absolută de 11 din 19 consilieri. Victoria zdrobitoare a liberalilor a avut ca explicație nu numai mobilizarea simpatizanților PNL, ci mai ales a votanților care au dat un vot negativ PSD-ului, aflat pe atunci de 12 ani în fruntea urbei. Este greu de crezut că alianța preconizată la București le va fi pe plac celor peste 7.000 de lugojeni care, fie liberali sau nu, au exprimat în esență un vot anti-PSD la alegerile locale din septembrie 2020.

Buciu: Cu PSD nu vom face nicio alianță, sub orice sancțiune posibilă!

Primul solicitat să își exprime opinia a fost primarul liberal al Lugojului, Claudiu Buciu, care a avut contre intense nu numai cu social-democrații locali, ci și cu conducerea liberală la nivel de județ. Buciu a fost categoric în declarații: „Pe plan național, ce decizii se iau, asta e treaba exclusiv a conducerii centrale. Pe plan local, noi cu PSD nu vom face nicio alianță, sub orice sancțiune posibilă! Mulțumim electoratului că ne-a dat încredere și avem peste 55% voturi în consiliul local. Deci sub nicio formă nu o să facem alianță și nici nu vom intra în vreo înțelegere cu PSD, sub forma de atribuiri de funcții, absolut nimic. Ne-au trebuit șase ani să scăpăm Lugojul de administrația PSD și considerăm că reprezentanții actuali ai acestui partid la nivel local nu pot face obiectul unei înțelegeri cu noi. Nu au nici calitatea morală, nici pe cea de competențe și au demonstrat-o în cele trei mandate de la primărie, în care au distrus tot ce s-a putut. Asta este poziția noastră: nu vom face alianță sub nici o formă”.

Întrebat ce se va întâmpla dacă de la nivel județean vor veni indicații pe linia unei alianțe cu social-democrații din teritoriu, primarul a replicat: „chiar dacă vor veni indicații prețioase, la Lugoj nu va exista nici o alianță, cât eu sunt primar aici. Sunt simplu membru PNL, nu am putere de decizie, dar în calitate de primar PNL nu voi face nici o alianță cu PSD-ul”.

Și totuși, Claudiu Buciu lasă o portiță deschisă: „dacă pe plan local PSD-ul își va alege oameni cu capul pe umeri, care vor să facă ceva pentru oraș, putem să ne reconsiderăm poziția, dar cu actuala conducere și cu actuala componență din consiliu, la nivel local, de Lugoj, nu vom face nici o alianță”.

Dobra: nu avem probleme cu PNL, ci doar cu anumiți oameni din partid

Călin Dobra, fost președinte al Consiliului Județean Timiș și actual președinte al Organizației PSD Lugoj, are și el aceleași probleme, nu cu PNL, ci cu anumiți oameni din conducerea locală.

„Cred că la acest moment, importantă este înțelegerea pe plan național. Țara are nevoie de stabilitate, trebuie în primul rând să depășim problemele generate de pandemie. După aceea se poate discuta mai jos, la nivel județean sau local. După ce se va face guvernarea și vom vedea exact direcțiile stabilite în urma viitoarei guvernări, vom putea discuta și de alianțe locale, la nivel de municipiu Lugoj”, a spus Dobra.

Întrebat la fel, dacă va primi indicații de la nivel național pentru a realiza alianțe pe plan local cu liberalii, Dobra preferă un răspuns diplomatic: „Discuțiile sunt ample în acest sens. Ați văzut cum PSD la nivel de guvernare este dispus să facă o alianță cu PNL-ul, dar fără premier Cîțu. În esență, la nivel de municipiu, nu avem nimic cu PNL, doar cu anumiți oameni din partid”.

Concluzia evidentă este că poate partidele se pot împreuna, dar oamenii nu se plac, iar aici Buciu nu-l place pe Dobra și Dobra nu-l simpatizează pe Buciu.

Floroni: Mă îndoiesc că Dobra se va alia cu Buciu

Arbitru de la distanță, pe plan local, este chirurgul Erwin Floroni, care stă în plan secund, dar cu siguranță că-și ascute bisturiul. Sau cel puțin îl lustruiește! La începutul crizei guvernamentale, unul dintre numele vehiculate pentru un nou premier are cel al lui Dacian Cioloș, președintele USR.

„Pentru mine, această alianță pe plan național nu este o surpriză. Era de așteptat! De la început asta s-a preconizat, asta s-a vrut… Știam că așa va fi și nu am înțeles de ce s-a băgat USR-ul acolo, știind că aici se va ajunge. Pe plan local, nu văd o alianță între PNL și PSD, între cineva și cineva, mai exact, mă îndoiesc că Dobra se va alia cu Buciu. Noi, USR-ul, avem doar trei consilieri, nu putem schimba prea mult, dar încercăm să ne facem simțită prezența și o vom face în continuare”, precizează dr. Erwin Floroni, președintele USR Lugoj.