Idei de viitor! Șapte proiecte gândite de tineri pentru revitalizarea urbanistică a Lugojului

lugoj fish eye
po 1000x100px (3)

După aproape două luni de la demararea concursului de idei din campania „Noi revitalizăm orașul”, organizat de către Primăria Lugoj și Urbanize Hub România, administrația locală a anunțat încheierea competiției. Vernisajul expoziției în cadrul căreia au fost expuse proiectul câștigător și celelalte șase clasate pe podium a avut loc la Casa Bredicenilor.

Cel mai votat de către lugojeni, dar și apreciat de către juriu, a fost proiectul „XWP”, care s-a axat pe activități în aer liber, pentru toate vârstele.

„Propunerea se conturează în jurul unor piese de tip modular care, prin comunicarea dintre ele, creează spații cu caractere diferită. Instalația adăpostește următoarele scenarii: un cinema în aer liber, o bibliotecă urbană, o fântână arteziană la nivelul solului, și spații de joacă pentru copii, fiind prietenoasă pentru toate categoriile de vârstă”, se arată în proiectul câștigător.

Studenții care s-au ocupat de acest plan urbanistic propun și un spațiu public demineralizat și eliberat de mașinile parcate excesiv și încurajează deplasările Velo, prin noi structuri și un sistem de bike sharing cu 10 stații distribuite uniform, dar și extinderea pistelor pentru biciclete, în parteneriat cu unitățile administrative teritoriale vecine, precum Coșteiu sau Găvojdia, pentru un navetism mai sustenabil.

Proiectul mai include și extinderea parcurilor și a spațiilor verzi, iar una dintre cele mai bogate oportunități de amenajare a unei zone de agrement o reprezintă malurile Timișului, care ar putea include și Insula Cotu Mic.

Expoziția poate fi vizitată până în data de 15 noiembrie, între orele 9-16, la Casa Bredicenilor.