Nu s-a inventat minerit fără poluare! Istoria Moldomin nu trebuie să se repete!

La doar o zi după ce turcii de la Eti Bakir au primit, de la Ministerul Economiei, acordul de principiu pentru a demara exploatarea cuprului de la Moldova Nouă, un ONG a tras deja un semnal de alarmă: nu există niciunde în lume minerit ecologic, iar România încă se află sub monitorizarea Comisiei Europene pentru stoparea poluării!

CupruMold Mining SA este numele firmei care va exploata cupru la Moldova Nouă, luând practic locul vechiului Moldomin. Firma a fost creată de turcii de la Eti Bakir, marea companie care a cumpărat recent afacerea și care a primit ieri acceptul din partea Ministerului Economiei pentru începerea exploatării.

Restartul activității nu este privit cu ochi buni de ecologiști, o primă voce din acest sector fiind a celor de la Grupul Ecologic de Colaborare Nera. Printr-un comunicat de presă semnat de Doina Mărgineanu, ONG-ul anunță că monitorizează de 15 ani evoluția poluării cu praf de deșeuri de minereu de cupru antrenat de vânt de pe suprafața iazurilor Tăușani – Boșneag de la Moldova Nouă. „«Minerit ecologic» fără poluare nu s-a inventat niciunde în lume, dar rar s-a întâlnit un coșmar al poluării transfrontaliere așa cum a fost cel cu praf de deșeuri miniere adus de vânturile Coșava și Gorneacul de pe suprafața iazurilor Tăușani și Boșneag, coșmar care nu a încetat niciodată în istoria exploatării de mininereu de cupru de la Moldova Nouă”.

Cei de la GEC Nera reamintesc faptul că România încă este sub monitorizarea Comisiei Europene privind îndeplinirea deciziei din anul 2015 a Curții de Justiție a UE care dispune stoparea poluării în cazul de infringement contra României.

„De acum înainte sunt la mâna autorităților de mediu din România pârghiile necesare ca istoria poluării transfrontaliere cu deșeuri miniere, permisă mai bine de 50 de ani de «defuncta» companie Moldomin, să nu se mai repete”, concluzionează Grupul Ecologic de Comunicare Nera.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/