Nu putem visa la cai verzi pe pereţi, Reşiţa nu mai are niciun avantaj competitiv, nu mai există nimic, suntem la capătul lumii!

Fostul primar al Reșiței, profesorul universitar Liviu Spătaru, a explicat pentru Express de Banat de ce investitorii importanți ajung atât de greu în municipiu și de ce dezvoltarea acestuia este dependentă de Uniunea Europeană.

Spătaru spune că nu ştie ce i-ar putea atrage în acest moment pe investitori la Reşiţa, dar e convins că îi îndepărtează lipsa forţei de muncă. „Calificarea forţei de muncă în oraş lasă de dorit enorm de mult. Desfiinţarea acum 14 ani a şcoliilor profesionale a fost o tâmpenie pentru toată ţara. S-a reînfiinţat acum, dar durează un ciclu până când avem forţă de muncă, durează cam zece ani. Eu sunt mulţumit de oraşul meu. Nu putem face lucruri spectaculoase şi nu va putea face nimeni lucruri spectaculoase. Orice primar ar veni, genial sau tâmpit, se va descurca în limita bugetului pe care îl are la dispoziţie, care depinde de oraş, pentru că din altă parte nu vin bani. Eventual, de la Uniunea Europeană, câţi vor mai veni şi de acolo, deci la lucruri spectaculoase nu trebuie să ne aşteptăm. Noi fără Uniunea Europeană suntem nimeni, suntem fiii ploii! Noi nu suntem în stare să ne producem singuri reglementările de care avem nevoie să evoluăm ca naţie, nu suntem în stare să le facem. Suntem prea mulţi deştepţi care nu își găsesc rostul, nu îşi văd lungul nasului, ne place hârâiala aceasta, scandalul”, a afirmat Liviu Spătaru într-un interviu live acordat pentru Express de Banat.

Întrebat fiind cum vede ca fost primar ceea ce se întâmplă acum în Reşiţa din punct de vedere administrativ, Liviu Spătaru a apreciat strategia lui Nelu Popa, dar în același timp le sugerează reșițenilor să nu aștepte minuni, pentru că actualul edil nu prea are cu ce dezvolta orașul într-un ritm accelerat: „Mie mi se pare că lucrurile merg, poate nu merg atât de bine şi de repede cum aşteaptă cetăţenii, dar merg.  Nu putem visa la cai verzi pe pereţi, Reşiţa nu mai are niciun avantaj competitiv pe care l-a avut, nu mai există materii prime, forţă de muncă, nu mai există nimic, suntem la capătul lumii!”

celtic transilvania 1000x100px