Centrul de Tineret Moniom schimbă fața comunității. La propriu și la figurat!

whatsapp image 2023 04 24 at 15.32.19

Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă și în sac! Acolo unde există iubire, credință și multă dăruire, ideile prind contur, iar proiectele se materializează rând pe rând și în comunitățile unde speranța pentru un trai mai bun a apus de mult timp.

Tinerii Reșiței au cu adevărat îngerul lor protector, prin persoana preotului Mihai Ciucur, care slujește de mai bine de cinci ani în cartierul reșițean Moniom. Locuitor al municipiului de 20 ani și dedicat domeniului sociologic și celui economic în cadrul cărora și-a început cariera, părintele Ciucur a optat pentru teologie doar dintr-o întâmplare a vieții, fără să anticipeze că această profesie îl va împlini cu adevărat și îl va transforma într-unul dintre cele mai iubite personaje ale satului în care acesta își desfășoară activitatea.

Sufletul nobil, creativitatea și pasiunea pentru tot ce poate fi de folos unei comunități au fost cele care i-au dat avânt să repună bazele școlii din localitate și să o transforme în ceea ce este astăzi, și anume Centrul de Tineret din Moniom. Luna martie a anului 2014 a adus cu ea suflul proaspăt al primăverii, al trezirii la viață și al noilor idei. A fost luna în care porțile prăfuite și uitate de timp ale școlii s-au redeschis pentru inaugurarea primei încăperi (cancelaria) din vechea unitate.

„Nu pot descrie în cuvinte ce am găsit acolo. Un scenariu demn de filmele horror, totul aflându-se într-un stadiu avansat de degradare”, ne-a declarat Mihai Ciucur. „Drumul a fost lung, plin cu obstacole, principala problemă fiind aceea a banilor, pe care în mare parte i-am obținut din donații. Nu mă pot lăuda nici cu suportul psihologic venit din partea comunității. Baza mea a fost doar un grup restrâns de oameni care m-au susținut și m-au ajutat să mai înaintez câte un pas, de fiecare dată când voiam să renunț”, a mai afirmat părintele.

Pornind de la mici activități educativ-culturale, cu 35 de copii, într-un spațiu de 25 de mp, așezați câte doi pe scaun și încălziți în zilele reci doar de o „bobarcă”, preotul a lansat în decursul anilor mai multe proiecte comunitare și europene pentru refacerea întregii clădiri. Vorbim despre: proiectul „Alege școala” al fundației World Vision România, derulat în parteneriat cu Patriarhia Română, programul „Alege Școala la Moniom”, un alt proiect realizat din fonduri europene, care a dotat centrul cu materiale didactice și aparatură electronică în valoare de peste 15.000 de lei. Prin intermediul acestor proiecte, peste 25 de copii proveniți din familii cu risc de excluziune au beneficiat de burse, rechizite și de participarea în diferite tabere educative.

1000x100 casa brutarului

Mihai Ciucur nu s-a oprit din planurile sale și în iarna 2014-2015 a înființat ONG-ul Asociația Centrul de Tineret Moniom. Unii dintre principalii sponsori ai centrului au fost cei de la Rotary Club, care au donat 600 de milioane lei vechi. Clădirea s-a racordat la utilități, băile au fost refăcute în întregime, iar încălzirea de acum se datorează noii centrale.

Întrebat de proiectele de viitor, părintele nu a stat mult pe gânduri să ne răspundă. L-am văzut entuziast și cu o mare bucurie în ochi pentru ceea ce a realizat, dar și pentru ce va urma. Acesta continuă planul de renovare a întregii clădiri, dorește modernizarea aripii vechi a școlii, apariția unui teren de sport și refacerea parcului de joacă din Moniom.

Pentru că un om cu viziune și deschidere largă nu se rezumă la puțin, Mihai Ciucur a luat în calcul și părinții pentru care de asemenea a gândit un plan de dezvoltare. Astfel, în cadrul centrului toți părinții interesați pot participa la întâlniri cu personalități din diverse domenii, care vor pune accentul pe dezvoltarea și sănătatea adulților. „Am depus un proiect intitulat «Împreună pentru copiii noștri» în cadrul căruia vor fi organizate ateliere cu caracter first și care se vor derula pe perioada a 4 luni, incluzând și o tabără la Coronini”.

Interrviul nostru s-a încheiat cu o strângere călduroasă de mână, cu bucurie și cu o mare speranță în suflet, pentru că în pofida haosului și „mizeriilor” din viața de zi cu zi, lucrurile bune se întâmplă, cu ajutorul celor aleși, iar preotul Mihai Ciucur face parte din marea gardă a îngerilor păzitori.

banner website comunitatetm 1000 x 100 px final 01