Nu ne place școala! Asta denotă rezultatele simulărilor de la Bacalaureat, în județul Caraș-Severin!

Rezultatele pe care elevii claselor a XI-a și a XII-a le-au obținut la simularea examenului de Bacalaureat, în județul Caraș-Severin, se pot rezuma, fără dar și poate, la următoarele cuvinte: „Geaba vii, geaba te duci, geaba rupi bieții papuci”! O situație alarmantă ținând cont că, dintr-un număr total de elevi care s-au prezentat la examinare (2.861), două treimi au fost respinși, nereușind să obțină măcar media 6.

În doar trei luni de zile, adolescenții din ultimul an de liceu vor fi puși în fața faptului împlinit: examenul maturității, sesiunea iunie-iulie 2019. Cu toate acestea, elevii cărășeni nu iau lucrurile în serios la capitolul învățătură și consideră Bacalaureatul un fel de Loto 6 din 49. Ca atare, din 2.366 de elevi de clasa a XII-a, 946 nici măcar nu s-au prezentat la simulări, iar tot pe atât – un număr de 912 – nu au reușit să obțină o medie peste 6-le minim necesar.

În urma afișării rezultatelor, doar 508 de elevi ai claselor a XII-a au reușit să obțină note între 6,00-9,99, ceea ce denotă un grad de promovare de doar 35,77% și nici pomeneală de vreo notă de 10. Nici colegii lor mai mici, elevii claselor a XI-a, nu pot spune că stau pe roze (rata de promovare aici fiind de 29,29%). Deși, în privința timpului de pregătire până la prima sesiune a Bacalaureatului, aceștia mai au câteva luni bune la dispoziție. Și asta doar dacă vor trata rezultatele obținute drept un duș rece.

leader board 728 x 90 px

Deznodământul prezentat de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin arată că un număr de 2.211 adolescenți din clasa a XI-a ar fi trebuit să se prezinte la examinare. În realitate însă, doar 1.511 au hotărât să facă acest pas, ceilalți 770 fiind absenți. Situația este cu atât mai tragică cu cât, dintre cei 1.511 elevi prezenți, 492 nu au reușit să treacă pragul de 5,99, în timp ce numai 422 de tineri s-au putut bucura de obținerea unei note între 6,00-9,99.

Ca o concluzie a rezultatelor obținute în urma simulărilor de Bacalaureat din luna martie a anului 2019, pentru județul Caraș-Severin, dintr-un număr total de elevi care au luat parte la examinare (2.861 din clasele a XI-a și a XII-a), doar 930 au reușit să promoveze, rata de promovare cumulată fiind deci de 32,5%. De altfel, peisajul rezultatelor obținute la nivel național are multe nuanțe de gri, rata cumulată de promovare fiind de 36,88%, în creștere cu 0,36% față de anul trecut (36,52%)… O realitate pe care majoritatea tinerilor ar trebui să și-o asume și să îndrepte ceva până nu va fi prea târziu.