„Nu ne e rușine să spunem că societatea civilă a reabilitat un staționar?! Este iresponsabilitate!”

ioan crina in cj

De când a renunțat la proiectul de reabilitare a celor trei staționare din Reșița, președintele Romeo Dunca trebuie să explice aproape în fiecare ședință de Consiliu Județean de ce a ales să facă asta. Nu pare să mai stea în picioare nici motivul privind costurile neeligibile prea mari, pentru că sumele puteau fi reduse, spune consilierul Ioan Crina. Până una, alta, societatea civilă arată că se descurcă mai bine decât administrația județului.

În cea mai recentă ședință de Consiliu Județean, când au fost supuse votului proiectele de hotărâre privind renunțarea la spitalul modular, președintele Romeo Dunca, printre altele, a mulțumit celor care muncesc la reabilitarea Staționarului 3 al Spitalului Județean din Reșița, staționar care se bucură în sfârșit de condiții civilizate. a fost ocazia perfectă pentru ca Opoziția să redeschidă subiectul reabilitării celor trei corpuri ale Spitalului, proiect care a obținut finanțare, dar la care Romeo Dunca a renunțat.

CITEȘTE ȘI: Cât de mult ne-a costat spitalul modular care nu se mai face?

Gabriela Stuparu consideră că renunțarea la acea investiție este gravă atât pentru cetățenii județului, cât și pentru imaginea Consiliului Județean Caraș-Severin în ochii celor de la ADR Vest, care nu vor mai da bani pentru aceleași lucrări. „Ceea ce mi se pare grav este că am renunțat la proiectele acelea pe eficiență energetică pentru spitale și și mai grav, am dat niște bani înapoi către ADR. Ceea ce este și mai grav de atât este că noi nu mai putem accesa astfel de fonduri de la ADR Vest pentru eficientizare energetică.”

Intervenția consilierei PSD l-a determinat pe Romeo Dunca să dea din nou explicații și să motiveze de ce a renunțat la reabilitarea staționarelor. „Tot insistați cu aceste contracte de eficientizare a celor trei staționare, uitând că DALI-ul la nivelul anului 2017-2018, cele 37 de milioane de lei cheltuieli neeligibile la nivelul anului respectiv, astăzi ar fi fost cu cel puțin 50% mai mari din cauza creșterilor de combustibil și a prețurilor materialelor, aia însemna că noi astăzi trebuia să fi avut deja cheltuiți 55 de milioane de lei din creditele pe care ar fi trebuit să găsim să le luăm cu 2 ani înainte. În situația în care noi nici măcar astăzi, la gradul de îndatorare pe care îl avem, nu putem să luăm jumătate din această sumă. Deci haideți, vă rog, să depășim momentul ăsta, să nu folosim aceste ședințe doar pentru a arăta presei cu degetul, fără să punem niște argumente economice. Astăzi trebuia să avem cheltuite 55 de milioane și cele trei staționare să fie reabilitate. Bine am făcut că am renunțat la ele! Le-am fi desfăcut pe toate trei, că aveam un termen, ele trebuiau să fie gata.”

Doar că acele cheltuieli despre care vorbește Romeo Dunca ar fi putut fi reduse, spune consilierul județean Ioan Crina. Chiar fostul președinte al Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, i-a transmis o solicitare proiectantului pentru a elimina o parte din lucrări care nu erau absolut necesare și astfel să se reducă valoarea cheltuielilor neeligibile. „Hotărârea prin care ați renunțat la reabilitarea celor trei staționare a fost foarte proastă. Are consecințe peste tot. Eu vreau să vă amintesc că inițial nu erau atâtea cheltuieli neeligibile. Cheltuielile astea, și v-am arătat o scrisoare a lui Hurduzeu, în care i-a trimis proiectantului și i-a cerut să se încadreze în cheltuielile neeligibile votate, iar aceste cheltuieli neeligibile au apărut pe mandatul dumneavoastră, au crescut brusc atunci, la început. Lăsați-o mai moale că nu a fost de la început chestia asta!”, i-a atras atenția Ioan Crina lui Romeo Dunca, adăugând că dacă s-a zbătut atât de mult pentru accesarea unui credit pentru spitalul modular cu doar câteva zeci de locuri, ar fi putut găsi o variantă și pentru a acoperi cheltuielile neeligibile pentru cele trei staționare, cheltuieli care puteau fi mult mai mici.

„Ca și Consiliu, nu ne e rușine să spunem că societatea civilă a reabilitat un staționar?! Serios, așa denotă, de multe ori, că este iresponsabilitate. Serios! Chiar trebuie să avem grijă de tot ce înseamnă sănătate în județul ăsta. Nu tot timpul să amintim ce au făcut alții. Nu a fost demonstrat nimic!”, a concluzionat consilierul social-democrat.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/