Cât de mult ne-a costat spitalul modular care nu se mai face?

romeo dunca sedinta
untitled design set 970x90 px

Este oficial! Romeo Dunca a renunțat atât la ridicarea spitalului modular, cât și la încercarea de a obține creditul necesar pentru dotarea lui. Deși proiectul nu se mai face, Consiliul Județean a cheltuit în această perioadă câteva zeci de mii de euro pentru diverse studii și documentații. 

Pe ordinea de zi a celei mai recente ședințe de consiliu județean s-a aflat și renunțarea la creditul de circa 48 de milioane de lei pe care administrația ar fi trebuit să îl ia în cea mai mare parte pentru spitalul modular. De bani ar fi beneficiat și două drumuri județene care ar fi fost modernizate: DJ 571 – intersecție DN 57 – Moldova Nouă – Cărbunari – Sasca Montană – Ciuchici (intersecție DN 57) și DJ 608 Plugova (DN 6) – Globurău – Costiș – Borugi – Cornereva – Obița – Rusca (DN 6). Vreo 6 milioane de lei ar fi mers spre proiectul de extindere/dotare a infrastructurii UPU din cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița, iar 2,5 milioane – spre instalații și echipamente pentru gestionarea crizei de COVID-19 la Staționarul 2. Un alt credit în valoare de 15,5 milioane de lei ar fi fost contractat pentru refinanțarea unui alt credit de la BCR.

Renunțarea la accesarea acestor credite vine ca urmare a faptului că nu s-a obținut avizul Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale. Nicio bancă nu s-a arătat dispusă să ofere Consiliului Județean Caraș-Severin banii ceruți.

„Nu s-a arătat nimeni interesat să ne crediteze, deși gradul de îndatorare a scăzut foarte mult, suntem sub 30% și oricum o altă intenție de creditare trebuie să vină cu refacerea datelor, fiindcă suntem într-un an fiscal nou. (…) Necesitatea construirii acestui spital modular am explicat-o de foarte multe ori și din păcate, din cauza faptului că nu am putut să luăm acest credit, nu-l mai putem face. Asta nu înseamnă că a fost o idee proastă. Pentru că acest spital modular ar fi făcut posibilă realizarea spitalului județean într-o suprafață de teren care nu mai putea fi extinsă. Dacă am fi extins-o, trebuia să cumpărăm de la niște persoane fizice încă două hectare de teren. În această perioadă, prin efortul societății civile, staționarul 3 a suferit niște îmbunătățiri. E un lucru care s-a făcut. Mulțumim societății civile. Și astăzi acest staționar 3 arată mai bine. Dacă nu am reușit să contractăm acest credit se datorează faptului că nu avem încă bonitatea necesară, băncile nu sunt interesate, venind și cu conjunctura mondială actuală, cu criza, cu războiul, creșterile foarte mari de dobânzi, băncile nu sunt așa de curioase.”, a explicat Romeo Dunca.

romeo dunca in sedinta (2)

Romeo Dunca

A venit întrebarea firească din partea consilierilor județeni, prin vocea liderului PMP, Lucian Voina, și a lui Mihai Bona, consilier PRO România: „Cine suportă costurile aferente contractării acestui credit?” și „Cât s-a cheltuit pentru consultanță la acest proiect?”.

„Consultanța pentru… 22.000 de lei, salariile angajaților care au lucrat, sunt niște sume care ne-au speriat mult și uitați, am făcut niște economii în altă parte. Sunt niște sume care într-adevăr s-au cheltuit și astăzi avem o imagine despre cum stăm vizavi de bonitatea noastră. Puteți să o considerați ca o taxă de management să aflăm că astăzi, deși reducând gradul de îndatorare cu peste 25% din cei 49% cât erau la nivelul anului 2020, încă nu suntem niște clienți interesanți pentru o bancă. Cred că nu a costat atât de mult să aflăm lucrul ăsta.”, a explicat președintele Dunca.

La final, incluzând și cheltuielile pentru studiul de fezabilitate, dar și achiziția de laptopuri și alte bunuri considerate absolut necesare pentru implementarea proiectului „spital modular”, suma se apropie de 300.000 de lei, a mai spus șeful CJ. Adică vreo 60.000 de euro.

CITEȘTE ȘI: Cine este norocosul cărășean căruia Consiliul Județean i-a cumpărat un iPhone 13 Pro?

publicitate ziar expresb 1000x100

La capitolul „pierderi” intră și cei aproape 600.000 de lei pe care Consiliul Județean i-a dat către ADR Vest în momentul în care Romeo Dunca a decis să renunțe la reabilitarea celor 3 staționare ale Spitalului Județean.

CITEȘTE ȘI: Aproape 600.000 de lei penalizare și o bilă neagră la ADR Vest după renunțarea la reabilitarea celor trei staționare

Consilierii din Opoziție i-au cerut președintelui Dunca o informare scrisă cu toți banii care s-au cheltuit pentru accesarea creditelor, dar și pentru pregătirea proiectului cu modularul. Lejeritatea cu care a tratat șeful județului sumele cheltuite a făcut-o pe Gabriela Stuparu (PSD) să reacționeze. „Proiectul cu modularul era o idee chiar foarte proastă. S-a dovedit până la urmă. S-au cheltuit o grămadă de bani. Dumneavoastră discutați despre sumele astea așa, ca și când ar fi un chilipir. Mai devreme 22.000, acum nu mai contează, că o să facem o informare. Este clar că s-au cheltuit pe consultanță, pe achiziții, pe sporturi la salarii, achiziționări de laptopuri și telefoane. Punând cap la cap toate cheltuielile astea cred că puteam să le direcționăm mult mai bine către alte necesități ale județului. Este clar că a fost absolut o idee nefericită acest modular.”

gabriela stuparu psd

Gabriela Stuparu

Deși renunțarea la modular i-a bucurat pe consilierii PSD, PRO România și PMP, aceștia nu au votat cele două proiecte de hotărâre. L-au taxat însă pe președintele Dunca: „Spuneți că am economisit foarte mulți bani. Consiliul Județean nu este societate de economisire-creditare. Noi trebuie să găsim finanțare pentru proiecte astfel încât să luptăm pentru Caraș-Severin. Eu nu pot decât să vă felicit pentru demersul inițiat de dumneavoastră și cu creditul, și cu renunțarea la modular. Cred că ar fi fost un demers dezastruos pentru bugetul județului Caraș-Severin și totodată să scot în evidență faptul că nu faceți decât să arătați incapacitatea administrativă de care conducerea județului dă dovadă. Este primul proiect inițiat de actuala administrație de la zero care uitați ce finalitate are. Urmează trenul care din hidrogen s-a transformat într-unul pe baterii și mai vedem ce-o fi cu spitalul județean.”, a replicat Lucian Voina. „Este incapacitatea de a lucra, de a ști mersul, de a face demersurile, mai ales pentru un proiect pe care v-ați bătut.”, a completat Ioan Crina.

lucian voina

Lucian Voina

Președintele Dunca este însă încrezător în ceea ce urmează și este convins că anul 2023 va fi unul deosebit. Până la urmă, tot răul spre bine. Banii puși de-o parte pentru modular vor fi redirecționați spre drumurile județene. „Toate sumele pe care le-am alocat anul trecut din excedentul anului 2021, am alocat 6 milioane de lei, împreună cu excedentul pe care îl avem pe funcționare constituie o bază foarte mare, mai mare chiar decât împrumutul pe care doream să îl luăm. (…) Renunțând la modular, nu mai avem nevoie de credit pentru repararea drumurilor județene, vom aloca banii din excedentul alocat modularului. (…) Prin credit erau 30 de milioane pentru modular și 18 milioane pentru drumuri, azi, prin excedent, avem cam 25 de milioane pe care îi vom realoca exact pe acele obiective. Vă invit să facem o distribuire a acestor bani către obiective de reparat pe drumurile județene din tot județul.”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/