„Nu eu am adus mita în universitatea din Reșița! Am fost făcută proastă că nu iau!”

Mărturia îi aparține profesoarei Universității „Eftimie Murgu”, Irina Oriol, și a fost făcută cu lacrimi în ochi, în sala de judecată a Tribunalului Caraș-Severin!

Toți cei patru profesori de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița inculpați pentru fapte de corupție, Florin Franț, Irina Oriol, Ruxana Ghiță și Mihai Vișan, și-au recunoscut ieri faptele în sala de judecată de la Tribunalul Caraș-Severin, exact așa cum au fost reținute în rechizitoriu de către procurorii anticorupție. Asta înseamnă că toți vor fi judecați după procedura simplificată, care înseamnă reducerea limitelor de pedeapsă cu o treime. Avocații Irinei Oriol și Ruxanei Ghiță au solicitat instanței reducerea pedepselor cu alte 50 de procente, invocând în acest sens articolul de lege care oferă inculpatului ce denunță fapte penale ce stau la baza altor dosare penale acest beneficiu al înjumătățirii pedepsei. Ambele cadre didactice au formulat denunțuri după începerea urmăririi penale în dosarul care a zguduit mediul academic reșițean.

Primul care a dat declarații în fața judecătorului a fost Florin Franț. „Regret faptele, mi-au afectat viața și cariera. Sunt dispus să prestez muncă în folosul comunității”, a afirmat fostul decan al Facultății de Științe Sociale. Irina Oriol și-a stăpânit cu greu lacrimile și a făcut declarații explozive, care confirmă faptul că la „Eftimie Murgu” e un adevărat focar de corupție. Dar nu numai aici! „Recunosc faptele și le regret. Regret enorm! În 2005 am fost la Timișoara să mă angajez într-o instituție de stat și mi s-a cerut mită. La Reșița am fost făcută proastă că nu iau. Nu am adus eu mita în universitatea din Reșița! A fost un accident în ceea ce mă privește. Îmi doresc să lucrez pentru o casă de copii. Asta îmi doresc foarte mult”, a spus, vizibil afectată de ceea ce i se întâmplă, profesoara venită din Basarabia.

Ruxana Ghiță a declarat la rândul ei că-i pare rău pentru ce s-a întâmplat și și-a recunoscut faptele. Vizibil marcat și el, profesorul Mihai Vișan a ridicat cu greu privirea din pământ în timpul declarației date în fața instanței. „Recunosc faptele, le-am recunoscut de la bun început. Mi-e rușine de ce s-a întâmplat. Aș fi meritat să-mi închei cariera altfel după 33 de ani de activitate, nu să fiu blamat de societate. Am fost educat să ajut oamenii. Am lucrat în folosul comunității și o să o fac și în continuare”, a mărturisit acesta.

La termenul de ieri a lipsit al cincilea inculpat, studentul Alexe Ilici, astfel că nu s-a putut intra pe fondul cauzei, și pronunțarea sentinței în cazul profesorilor va mai fi amânată.