„Nu e nevoie de niciun DNA! Avem suficientă legislație care să pedepsească infracțiunile, de la un arac de vie până la camioane și vagoane de lemne!”

Deputatul liberal Ion Tabugan, fostul șef al Direcției Silvice din Caraș-Severin, spune că legea inițiată de USR privind înființarea unui fel de DNA al pădurilor nu are nicio justificare, fiind suficient ca actuala legislație să fie aplicată.

Ion Tabugan s-a abținut la vot, motiv pentru care a fost ținta atacurilor. Chiar el, om al pădurii, să se opună unei structuri specializate de parchet care să investigheze infracțiunile din silvicultură?! Parlamentarul de Caraș-Severin a explicat pentru expressdebanat.ro că inițiativa celor de la USR dă bine, sună bine pentru opinia publică, dar că, de fapt, în spatele ei nu se află nimic fundamentat: „La ora actuală, în structurile statului avem oameni specializați în probleme de mediu, pentru că nu e vorba numai de păduri. Pentru acest DNA al pădurilor, cum îi spun unii, nu s-a făcut un studiu. Păi noi acum avem o lipsă de 3.000 de procurori, nu s-a făcut un studiu care să spună de câți procurori avem nevoie, de câți polițiști, de câți grefieri, de ce logistică, de ce aparatură, de mașini și toate cele necesare. Mai mult, ca principiu, CSM nu a dat aviz favorabil. Și repet, nu s-a votat un DNA al pădurilor, ci o structură care să ancheteze infracțiunile de mediu. Aici e vorba despre otrăvirea solului, de poluare, nu doar despre păduri”.

Deputatul Tabugan, care e și membru al comisiei parlamentare pentru agricultură și silvicultură, dă asigurări totodată că nu e nevoie de nicio altă structură care să investigheze modul în care se taie în pădurile din România. Admite totuși că mai există și uscături în sistem, dar asta n-ar justifica existența unui DNA al pădurilor. „Pentru regimul silvic avem suficientă legislație care să pedepsească infracțiunile, de la un arac de vie, până la camioane și vagoane cu lemne. Legislația se aplică!”, a mai afirmat parlamentarul.