Nu numai SARS-CoV-2 îi trimite pe oameni în izolare, ci și alte 23 de patologii din sfera bolilor infectocontagioase. Guvernul României a aprobat documentul care precizează în ce situații se instituie izolarea la domiciliu sau în spitale.
Lista aprobată cuprinde 24 boli infectocontagioase și a fost propusă de Institutul Național de Sănătate Publică.
Sunt boli apărute din cauza unor agenți patogeni care determină un impact rapid și major asupra stării de sănătate a persoanei bolnave și poate determina rapid apariția de focare sau declanșarea de epidemii extinse la nivel național sau internațional.
Aceste boli infectocontagioase necesită identificare rapidă, declarare și instituire de măsuri imediate cu scopul de a limita răspândirea în comunitate.
Bolile infectocontagioase sunt tratate, în primul rând, în spitalele și secțiile de boli infecțioase de pe teritoriul țării, spitale incluse pe lista celor de bază în care persoanele bolnave vor fi izolate în scopul evaluării clinico-biologice și acordării serviciilor medicale necesare.
„Unitățile sanitare de bază sunt reprezentate de unități spitalicești ce au capacitatea tehnică, logistică și dispun de resursa umană calificată spre a putea trata bolile infectocontagioase ce impun izolarea persoanelor pentru tratament de specialitate și pentru prevenirea contagiunii. În funcție de capabilitățile acestor unități spitalicești, de fazele evolutive și de extinderea unei epidemii sau pandemii, sunt spitale de Faza I și de Faza II”, transmit reprezentanții Ministerului Sănătății.
Unitățile sanitare de bază vor interna pacienții suspecți sau confirmați pentru una din afecțiunile existente pe listă și vor asigura tratamentul formelor de boală medii, severe și critice.
„În situația în care spitalele clinice de boli infecțioase, adică cele de fază I, sunt depășite din punctul de vedere al numărului de pacienți internați, precum și în funcție de specificul afecțiunii, pacienți cu forme ușoare, medii, severe și critice se vor trata în unități sanitare care dețin compartiment sau secție ATI, cu capacitate de ventilație mecanică și care se bazează pe sistemul pavilionar disponibil în majoritatea spitalelor și secțiilor județene de boli infecțioase sau spitalelor și secțiilor județene de pneumoftiziologie, care reprezintă Spitalele de Faza II”, mai transmit reprezentații ministerului.
În funcție de evoluția numărului de cazuri, în categoria spitalelor de Faza I, Faza II sau suport, pot fi incluse și alte spitale, prin HG.
Lista bolilor este următoarea:
Deputatul USR de Timiș, Cătălin Drulă, a ironizat în plenul Parlamentului, unde Guvernul Ciolacu 2 a pimit votul de învestitură. „Dumneavoastră într-o postare și într-un rar moment de sinceritate...
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281