Controversatul proiect futurist de lângă primărie a stârnit discuții în rândul timișorenilor, iar dezbaterea continuă. Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei luptă pentru respectarea regulamentului pe urbanism, dar nu se opune în totalitatea proiectului. Membrii asociației au fost printre cei care au inițiat dezbaterea publică pe marginea proiectului din zona zero a orașului.
Ilie Sîrbu, președintele ACSPT, aduce clarificări privind regulamentul pe arhitectură și urbanism. În regulament se precizează că este necesar să se respecte scara și mărimea locului unde se fac modificări în zonele construite protejate. Modificarea dimensiunilor inițiale este o victorie importantă pentru criticii proiectului.
Cu toate că încă există nemulțumiri, Salvați Patrimoniul Timișoarei își pune încrederea în specialiștii de la Direcția Județeană de Cultură care au analizat PUZ-ul. Asociația și comunitatea evreiască, proprietarii de drept ai terenului, își doresc ca proiectul să continue, dar să fie respectat proiectul de urbanism.
„Nu cred că este cinstit din partea noastră să ne opunem la nesfârșit. Dacă întreaga comunitate își dorește să se întâmple ceva în acest cvartal, să se întâmple! Noi nu mai continuăm să facem nimic atâta timp cât regulamentul de urbanism este respectat. Avem două obiecții pe care le vom ridica în cadrul dezbaterii publice”, a declarat Ilie Sîrbu.
Proiectul pentru clădiri futuriste din centrul orașului se referă la locația unde se află fostul Liceul de Arte Plastice, ridicat în urmă cu un secol ca fost liceu evreiesc, dar și fostul sediu al Inspectoratului Școlar Județean Timiș. A doua clădire este monument istoric și ar urma să fie păstrată, întrucât legea interzice demolarea.