Noul tramvai turcesc ar putea fi omologat în septembrie, dacă testele decurg bine. Lațcău: „Până la sfârșitul anului viitor vom avea toate tramvaiele în circulație, în Timișoara”

Va fi în continuare în teste noul tramvai care a ajuns la Timișoara la finalul lunii iunie, iar dacă totul decurge bine, în septembrie, autoritățile locale ar putea obține de la AFER acordul și reglementarea ca tramvaiul să fie omologat, ulterior tramvaiul va putea circula în oraș. Garniturile, toate cele 21 contractate de primărie, ar putea fi puse în circulație înainte de 2023, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii.

Tramvaiul este în teste pe linia 9, iar până acum s-au făcut cele de compatibilitate electromagnetică, iar săptămâna viitoare vor avea loc teste de zgomot și, din nou, de frânare. La sfârșitul lunii august vor avea loc testele de tracțiune. Acestea se vor încheia la finalul lunii, iar în septembrie, Primăria Timișoara speră să obțină de la AFER acordul și reglementarea ca tramvaiul să fie omologat.

„Momentan, testele sunt încurajatoare. Nu am avut nicio problemă. Și sperăm ca în septembrie să putem să îl avem omologat și să poată să circule. E important de știut că fiecare tramvai, în momentul în care ajunge, la rândul său, trece printr-o perioadă scurtă de testare scurtă înainte să intre pe linie. Aici vorbim de omologarea modelului acesta de tramvai, care nu a mai fost până acum livrat nicăieri în Europa.”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

Producătorii spun că vor putea livra, după omologarea primei garnituri, lunar, câte două tramvaie.

celtic transilvania 1000x100px

„Aștept să trecem aceste teste. În momentul în care vom da ordinul de începere, ei vor începe asamblarea. Producătorul își asumă că va intra destul de repede într-un ritm ridicat și va putea să livreze, încă de anul acesta, două tramvaie pe lună. Nu mă hazardez să fac estimări de când vom avea toate tramvaiele în funcțiune. Cu siguranță până la sfârșitul anului viitor vom avea toate tramvaiele în circulație, în Timișoara.”, a mai spus Lațcău.

Primăria Timișoara a contractat 21 de tramvaie, produse de Bozankaya. O singură garnitură a costat aproximativ 2 milioane de euro.