Noul Spital Județean de Urgență Reșița n-a încăput în PNRR! „Merită să riscăm această cheltuială!”

romeo dunca pnrr
untitled design set 970x90 px

49 de spitale și unități sanitare sunt incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență! Dintre acestea, vor fi finanțate doar 25! Noul spital din Reșița e pe nicăieri!

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a renunțat la modernizarea celor trei staționare din Reșița, investiție din fonduri europene obținute în mandatul lui Silviu Hurduzeu. Din două motive. Primul ar fi că administrația județeană nu are banii reprezentând partea de cofinanțare a proiectului european derulat prin ADR Vest. Al doilea motiv, noul spital județean pe care Romeo Dunca îl vrea construit la Reșița în parteneriat cu Primăria. Numai că, pentru acesta, nu există în prezent nici măcar banii necesari desenării lui! Pentru construirea noului Județean e și mai greu de spus de unde vor veni banii.

La propunerea președintelui CJ, zilele trecute, s-a aprobat ca o parte din bugetul pe anul viitor al instituției să fie blocată pentru Studiul de Fezabilitate și Proiectul Tehnic. Se estimează costuri de aproximativ 12 milioane de lei! Jumătate din sumă pune Consiliul Județean. Cealaltă jumătate pică în sarcina Primăriei Reșița. Anul acesta, instituția condusă de Romeo Dunca a alocat 139.000 de lei. Restul, până la 6 milioane, a fost aprobat a fi alocat din bugetul pe anul 2022. „Am hotărât că demarăm acest proiect, am bugetat ca și credit de angajament pentru anul viitor cheltuielile aferente realizării următorului set de documente. Am pus o sumă acoperitoare, dar cred că vom face economii.”, a explicat președintele Dunca.

În mod corect, consilierul județean PSD Ioan Crina a ridicat câteva semne de întrebare. Nu cumva riscăm să plătim o sumă uriașă, din bugetul de anul viitor, pe care nici nu-l cunoaștem, pentru un studiu care are toate șansele să rămână într-un sertar?! Dăm atâția bani pentru un studiu de fezabilitate fără să cunoaștem sursele de finanțare, fără să știm dacă vom și avea cu ce construi un spital nou?! Sunt doar două dintre cele mai importante aspecte punctate de social-democratul Crina, deși nu lipsită de importanță este și trimiterea acestuia la legislație. În sensul că nu poți plăti astfel de studii fără să fie identificată și o sursă de finanțare.

Romeo Dunca s-a gândit însă la toate și invită la calm: „Din ce bani facem noul spital județean?! În 2022 trebuie să avem proiectul tehnic și să fie gata licitația pentru execuție. Din ce fonduri se va finanța vom vedea ce ne lasă viitorul pentru că nevoia de a investi în spitale este enormă în România. Noi, având un proiect tehnic, credem că putem să deschidem sau să batem la toate ușile în spatele cărora poate să existe finanțare.”

publicitate ziar expresb 1000x100

Și totuși, de unde bani pentru construirea spitalului?! Din PNRR, așa cum a anunțat inițial?! „Suntem în situația lui Traian Vuia care, înainte să se urce în avion, nu știa dacă o să zboare sau nu. Până la urmă s-a dovedit că a zburat. Deci, noi știm că fără a avea un proiect tehnic nu putem să batem la nicio poartă pentru a găsi finanțare pentru un spital județean nou. Știm că județul Caraș-Severin are nevoie de servicii de sănătate moderne și, punând toate astea în balanță, am spus că merită să riscăm această cheltuială pentru că doar riscând această cheltuială putem avea șansa să câștigăm un spital județean nou. Una dintre condiții este să ai documentele gata până la finalul anului 2022. Cred că, la un moment dat, va fi determinant cine are autorizație de construire pentru un spital județean, acela va primi banii și noi credem că, din acele 26 de spitale, măcar unul să nu fie cu actele gata și atunci să venim noi cu actele noastre și să obținem aceste finanțări.”, a dezvăluit Romeo Dunca pentru expressdebanat.ro strategia pentru edificarea noului Spital Județean de Urgență Reșița.

În Planul Național de Redresare și Reziliență trimis de România la Bruxelles sunt incluse 49 de investiții în domeniul sanitar. Sunt spitale noi și modernizări și extinderi ale actualelor unități medicale. Dintre acestea, se face precizarea în PNRR, vor fi selectate 25! Reșița nu apare pe nicăieri, nu e în lista celor 49, dar Romeo Dunca speră că se va dovedi mai isteț decât alții și că va intra direct între cele 25. Apar în PNRR, spre exemplu, spitale județene noi la Sibiu, Focșani, Giurgiu, Brașov și Piatra Neamț. Tot noi ar fi Spitalul de Urgență Dimitrie Gerota București, Spitalul Municipal Dr. Teodor Andrei Lugoj, Spitalul Pediatric Monobloc Cluj, dar și Policlinica de cardiologie și oncologie Constanța, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Miroslava, Centrul de Diagnostic și Tratament al Tuberculozei Zerlendi București, Centrul Regional de Boli Cerebro-Vasculare și Neurochirugie Cluj, Pavilioanele Politraumă din Brașov, Sibiu și Craiova, Pavilionul de chirurgie post-traumatică Pitești, Centrul de Transplant Multiorgan Cluj sau Institutul Regional de Oncologie Timișoara.

Mai trebuie spus că președintele CJ a anunțat și un spital modular în curtea actualului Județean, care, deși costă o nimica toată comparativ cu alte proiecte plănuite de acesta, deocamdată nu a fost aprobat, precum și o investiție de 70 de milioane de euro în Sanatoriul Marila. Sistemul sanitar din Caraș-Severin chiar se însănătoșește!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/