Noul Muzeu al Banatului. Exponate aduse la viață prin realitatea augmentată

castelul huniade din timisoara, sediul muzeului national al banatului, cea mai veche cladire din timisoara

Proiectul de reabilitare și consolidare a Castelului Huniade din Timișoara, sediul Muzeului Național al Banatului conține indicii despre cum ar urma să se transforme instituția muzeală. 

Consilierii județeni sunt chemați să aprobe documentația tehnico-economică (DTAC) în vederea obținerii autorizației de construire pentru restaurarea și consolidarea Castelului Huniade. Această documentație arată care sunt elementele structurale care necesită consolidare, lucrările de arhitectură interioare și exterioare necesare și se referă inclusiv la componentele artistice. Documentul a fost realizat de Romcatel Impex Cercetare Proiectare S.A, în baza unui contract încheiat cu CJ Timiș în luna august a anului trecut.

Muzeu contemporan polivalent și dinamic

Potrivit proiectului, Muzeul Banatului, găzduit de Castelul Huniade, ar urma să aibă parte de o transformare spectaculoasă. Astfel, acesta ar urma să devină un muzeu „contemporan polivalent și dinamic, dedicat atât conservării și prezentării colecțiilor, cât și educării și dezvoltării culturale a vizitatorilor de toate vârstele.”

„Proiectul de amenajare muzeală va urmări punerea în valoare a exponatelor prin crearea unui spațiu interactiv, în care mijloacele specifice muzeografiei contemporane vor recrea legătura afectivă a publicului timișorean cu Muzeul Național al Banatului. Prin soluția de realitate augmentată propusă prin proiect se dorește să se «aducă la viață» exponatele într-un mod total nou și unic.”, se mai arată în proiect.

Castelul Huniade este atestat ca fiind cel mai vechi imobil din Timișoara și este administrat de Consiliul Județean Timiș. Clădirea este înscrisă în lista monumentelor istorice. Închis de aproape un deceniu, castelul este profund degradat, cu infiltrații din sol și prin acoperiș și fisuri importante la nivelul pereților și planșeelor.

Partea birocratică de proiectare, de obținere de avize a fost finalizată. Urmează în partea a doua a anului licitația pentru execuția efectivă, pentru a atribui lucrarea de construcție, de reabilitare și sper ca până la sfârșitul anului să avem un constructor pentru întreaga lucrare.”, declara Alin Nica, președintele CJ Timiș, în luna iulie. Potrivit liderului CJT, cel mai devreme, Castelul Huniade ar putea fi deschis total publicului abia în  2026. 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/