Gabriel Almăjan, noul arhitect-șef al Timișoarei, își preia funcția de luni și spune că aceasta este cea mai mare provocare profesională de până acum. Almăjan vorbește despre reorganizarea Direcției de Urbanism din primărie și spune că vrea ca aceasta să își redobândească respectul în fața timișorenilor.
„Mi-am asumat poate cea mai mare provocare profesională de până acum. Vin dintr-o postură în care am activat 20 de ani ca arhitect, urbanist și expert judiciar în arhitectură. Îmi doresc să recâștigăm respectul de sine în interiorul direcției și în calitate de angajați, dar și respectul celorlalți. Eu îmi amintesc cu foarte mare plăcere că atunci când am terminat facultatea, în 2001, veneam la primărie și ni se părea un loc foarte frumos, în care erau hărți pe pereți, lumea lucra cu plăcere, era respectată. Astăzi, vă spun foarte sincer, percepția nu mai este aceeași. Aș dori foarte tare să redevenim ceea ce trebuie să fie o direcție de urbanism într-un oraș ca Timișoara.”, a declarat Gabriel Almăjan în prima ieșire publică de la câștigarea concursului.
Gabriel Almăjan vrea să reorganizeze direcția pe care urmează să o conducă și vorbește de eficientizarea procedurilor și scurtarea timpilor pentru eliberarea documentațiilor specifice.
„Noi beneficiem în Timișoara de o resursă fantastică pe care nu am folosit-o până acum. Avem specialiști, nu s-a cultivat acest dialog în ultimii ani, dar îmi doresc să încep să facem asta, în ideea de a implica atât specialiștii, dar și comunitatea. Îmi doresc foarte tare să atragem în echipă colegi urbaniști cât mai mulți. Sper să avem suportul politic, care e foarte important, sau să nu ne blocăm în acest aspect, noi ca tehnicieni să fim mai eficienți și să ajungem unde ne propunem în oraș și să putem spune că lucrurile evoluează într-o direcție bună.”, a mai spus Almăjan.
Noul Plan Urbanistic General, așteptat de 12 ani, ar putea fi gata în 2021
Prima provocare a noului arhitect-șef al Timișoarei va fi finalizarea noului Plan Urbanistic General al orașului.
„Noi avem nevoie de un instrument modern, actual și integrat cu tot sistemul urban și periurban al Timișoarei. Adică localitățile limitrofe corelate cu orașul și investițiile majore. Avem nevoie de un instrument extrem de important care se numește GIS. E un plan care integrează toate caracteristicile parcelelor pe care trebuie să îl folosească proprietarii, autoritățile, proiectanții, în care să se regăsească toate informațiile la zi cu privire la proiectele în derulare, autorizațiile emise, certificate sau planuri urbanistice în lucru pentru a avea în timp real informația despre ce se întâmplă într-o anumită zonă. (…) Trebuie să avem un PUG care, chiar dacă ulterior, în ani, constatăm că trebuie revizuit, trebuie să îl avem ca instrument de lucru. Astăzi este o problemă în Direcția de Urbanism faptul că nu avem o bază de date coordonată și asta se poate face prin PUG și prin GIS. E foarte greu ca inspector să lucrezi dacă nu ai arhive corelate, baze de date tehnice corelate și greșelile se pot face intenționat sau nu.”, a declarat Gabriel Almăjan.
Arhitectul-șef spune că există o listă de observații care trebuie luate în considerare cu privire la noul PUG și continuate, de asemenea, discuțiile cu consiliul județean pe această temă.
„Ca estimare mi-e foarte greu să spun, mi-aș dori ca într-un timp rezonabil să putem să îl avem aprobat, un an de zile.”, a spus Almăjan. În completare, primarul Dominic Fritz a punctat: „În acest an eu zic că este posibil să avem noul PUG.”
Planul care stă la baza dezvoltării Timișoarei a fost aprobat în 2002, prelungit în 2014 pentru că cel nou era în faza de elaborate. Un nou Plan Urbanistic General ar fi trebuit să fie gata încă din 2012. În 2019 Prefectura Timiș a atacat în contencios administrativ o hotărâre de consiliu local care prelungea valabilitatea PUG-ului, iar de atunci, spun cei din prefectură, primăria ar fi trebuit să oprească eliberarea de documentații pe baza acestuia până la rezolvarea situației.