Dorel Săndesc: „Vaccinarea este calea. Talibanii antivaccinişti şi-au epuizat argumentele”

untitled design set 970x90 px

Medicul Dorel Săndesc, șeful Secției de Terapie Intensivă de la Spitalul Județean din Timișoara, spune că vaccinarea anti-Covid este cea mai potrivită cale pentru combaterea pandemiei și admite că deja se observă și în secțiile ATI o relaxare a presiunii asupra medicilor. 

La Spitalul Județean din Timișoara, numărul pacienților Covid internați la secția de terapie intensivă scade de la o zi la alta, iar acest lucru este un indicator, spune medicul Dorel Săndesc, al faptului că viața revine, încet, la normal. Spre exemplu, marți erau internați la ATI patru pacienți.

„Aveam uneori 12. E o schimbare importantă. Indicatorul de la ATI arată că suntem pe calea cea bună. Nu mai ţin minte de când am avut aşa puţini pacienţi. Au fost luni de zile în care nu am avut niciun pat în vestul României. Când se elibera un pat, veneau alţii care erau în aşteptare. Paturile nu se mai răceau. E înfiorător pentru personal. (…) În mod evident, viaţa noastră revine încet la normal. Se întâmplă gradual. Nu trebuie făcută discriminare, ci adaptare. Ca în orice domeniu de activitate, este logic ca persoanele vaccinate imunizate sau care au trecut prin boală şi au dovada asta să nu mai necesite niciun fel de screening. Şi să poată participa la diverse evenimente publice. E important însă să se caute soluţii să se creeze discriminare prin blocarea din start a altor categorii. Soluţia nu rămâne decât una foarte clară. Testarea oamenilor care nu s-au vaccinat, ca ei să nu reprezinte o problemă.”, a declarat Dorel Săndesc, cel care a organizat Maratonul vaccinării de la CRAFT.

Săndesc: „Cei care s-au vaccinat au văzut că nu le-au crescut colți, solzi și coarne”

publicitate ziar expresb 1000x100

În acest context, Dorel Săndesc a mai declarat că vaccinarea este cea mai sigură cale pentru ca oamenii să fie protejați de noul coronavirus.

„Vaccinarea este calea. Şi ca să te protejezi pe tine şi pe cei din jur… Talibanii antivaccinişti şi-au epuizat argumentele. Trebuie să vină cu exagerări tot mai mari care îi duc în derizoriu. Este esenţial ca noi să nu ne tribalizăm. Am văzut aşa ceva la începutul anilor 90, când erau cu sau împotriva lui Iliescu. Se rupeau familii. Trebuie să lăsăm canal de dialog. Cred că foarte mulţi oameni sunt recrutabili prin dialog. Există probabil un nucleu dur, dar sunt şi mulţi care sunt dispuşi să-şi schimbe părerea. Am văzut asta din experienţă proprie. Am fost în zone izolate în munţi, oamenii când au văzut că merg 20 de doctori, oamenii au spus că venim să ajutăm, nu să le facem rău… cei care s-au vaccinat au văzut că nu le-au crescut colţi, solzi şi coarne. (…) De aceea cred că dialogul este important.”, a spus Săndesc.

Chiar și dacă ne aflăm la capătul valului trei al pandemiei, medicul recomandă păstrarea câtorva reguli minimale. Puterea unui eventual nou val va fi mult diminuată, spune el, pentru că deja există multă lume vaccinată. În plus, numărul celor care s-au pozitivat în România este mult mai mare comparativ cu numărul celor depistaţi, este de părere medicul ATI.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/