Este focar de pestă porcină la Crivobara, în comuna Secaș din Timiș. Măsurile autorităților

explo 1000x200

Medicii veterinari din Crivobara, comuna Secaș din județul Timiș au depistat existența pestei porcine la o gospodărie din localitate, după ce un animal a murit subit, iar probele prelevate au indicat prezența bolii. Toate animalele din exploatație, 40 la număr, vor fi ucise și neutralizate. 

Pesta porcină africană a fost confirmată de Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală București.

„În 11 mai am fost notificați de medicul veterinar din Crivobara despre decesul unui porc. S-au recoltat probe de organe, s-au efectuat analize de laborator. Ieri seară au venit rezultatele și în Comitetul Local de Combatere a Bolilor am confirmat apariția unui focar de pestă porcină în localitatea Crivobara. La ora actuală se desfășoară acțiunile de ucidere și neutralizare a celor 40 de suine existente în exploatație.”, a declarat directorul DSV Timiș, Flavius Nicoară.

Centrul Local de Combatere a Bolilor a emis o hotărâre în baza căreia au fost stabilite zonele de protecție și supraveghere din jurul focarului de pestă porcină africană din localitatea Crivobara. Astfel, zona de protecție (0-3 km) cuprinde localitățile Crivobara și Vizma, iar cea de supraveghere (3-10 km) cuprinde localitățile Ohaba Română, Spata, Rădmănești, Dobrești, Bara, Lăpușnic, Fădimac, Secaș, Paniova, Checheș, Coșari din județul Timiș și localitățile Labașinț, Pătârș și Bruznic din județul Arad.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru aceștia, virusul având, însă, impact la nivel social, din punct de vedere economic. În prezent, în județ mai sunt focare de pestă porcină africană la Honorici, Hezeriș, Lovrin și Satchinez, dar și la o fermă comercială din Gătaia. Toate sunt în timpul de așteptare de 30 de zile în vederea ridicării restricțiilor.

banner 970 x 250