Adio, mască! Liber la nunți, botezuri, petreceri și ieșiri după ora 22!

explo 1000x200

După o serie de restricții care păreau să se înăsprească de la o săptămână la alta, acum totul parcă revine la normal. Și nu doar pentru persoanele vaccinate, așa cum s-a tot bătut monedă în ultima vreme.

Anunțul făcut joi de președintele Klaus Iohannis a bucurat o țară întreagă: din 15 mai, măștile nu mai sunt obligatorii în spațiile publice deschise, iar circulația după ora 22.00 nu mai depinde de un motiv bine întemeiat și de o declarație pe proprie răspundere.

Este greu de crezut că relaxarea măsurilor se bazează pe o scădere a cazurilor de COVID-19 datorată vaccinării. Din cei 16 milioane de români eligibili pentru vaccinare, doar 2,6 milioane s-au imunizat până acum cu ambele doze, ceea ce înseamnă circa 16%, infim pentru ceea ce vedem astăzi: scădere abruptă a cazurilor noi și eliberarea rapidă a paturilor de la ATI.

Cert este că, la doar o lună după ce măsurile s-au înăsprit, iar mulți dintre români nu mai puteau ieși din case după ora 20.00, magazinele se închideau la ora 18.00, brusc pandemia pare tot mai departe de noi. Așa se face că, din acest weekend, aproape totul revine la normal.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a anunțat noile reguli pentru perioada care urmează după data de 15 mai.

„Ce se schimbă din acest weekend: purtatul măștii nu va mai fi obligatoriu în aer liber, cu excepția zonelor aglomerate (stații de autobuz, piețe, târguri); se elimină carantina de noapte; programul magazinelor revine la normal”, a scris Baciu pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, el a scris și ce se schimbă de la 1 iunie.

„Nunțile, botezurile și mesele festive se pot organiza în exterior cu maximum 70 de persoane, iar în interior cu maximum 50 de persoane. Dacă vin doar persoane vaccinate și organizatorul garantează acest lucru, atunci se renunță la restricționarea numărului de participanți. În sălile de sport se aplică aceeași regulă: numărul de participanți e restricționat, dar dacă managerul garantează că toate persoanele sunt vaccinate, atunci numărul poate să crească”, a mai scris Baciu.

Cu cât numărul celor vaccinați este mai mare, cu atât vom avea mai puține restricții. „Încă nu putem spune că revenim la viața obișnuită, însă facem pași importanți spre acest obiectiv. Vă îndemn ca de fiecare dată să fiți responsabili și să vă vaccinați!”, a mai spus secretarul de stat.

banner 970 x 250