O nouă lege pentru părinţii care pleacă la muncă în străinătate. Află cu cât vor fi amendaţi dacă nu o respectă!

Copiii minori nu mai au voie să fie lăsaţi în grija oricui, după plecarea părinţilor la muncă în străinătate. Asta, pentru că deputaţii au adoptat un nou proiect de lege care să asigure protecţia celor mici.

De cele mai multe ori, părinţii nu se sinchisesc să anunţe plecarea la muncă în străinătate, fie că se hotărăsc într-o perioadă foarte scurtă de timp, fie primesc ofertă un contract pentru o perioadă limitată. Astfel, copiii sunt nevoiţi să rămână în grija bunicilor sau chiar a vecinilor, nefiind îngrijiţi corespunzător. Acest lucru i-a determinat pe parlamentari să adopte un proiect de lege care vizează protecţia şi promovarea drepturilor celor mici. Mai exact, părinţii sau tutorele care urmează să plece în străinătate sunt obligaţi să notifice intenţia serviciului public de asistenţă socială la domiciliu, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara. Şi nu doar atât. În mod obligatoriu, aceştia vor fi nevoiţi să desemneze şi o persoană în grija căreia rămâne cel mic pe toată perioada absenţei lor. Aceasta, la rândul ei, trebuie să facă parte din familia extinsă, să aibă minimum 18 ani şi să îndeplinească condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil.

,,Eu lucrez în Austria de câţiva ani pentru a-mi ajuta familia şi nu am niciun contract de muncă. Şi cum în situaţia mea se află foarte multe persoane, mă cam îndoiesc să fie respectate noile prevederi, fiindcă mulţi părinţi pleacă la lucru fără contracte, fără nicio hârtie”, a declarat o reşiţeancă pentru Express de Banat.

Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin sunt însă de altă părere: ,,În general, este o iniţiativă bună, mai ales dacă vine în sprijinul comunităţilor locale şi al copiilor în special, doar că forma finală a legii o vom vedea după ce se adoptă în Parlament, pentru că, momentan, poate suferi modificări. În orice caz, prin acest act normativ, probabil că se va avea în vedere soluţionarea situaţiei în care majoritatea părinţilor care muncesc dincolo fără contracte de muncă nu anunţă autorităţile”, a afirmat Virgil Popa, director adjunct al Direcţiei pentru Protecţia Copilului.

Noile obligaţii îi vor sancţiona pe părinţii care nu le vor respecta cu amenzi între 500 şi 1000 de lei. Proiectul de lege a fost aprobat în urmă cu câteva zile de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 322 de voturi pentru, unul împotrivă şi o abţinere.

FOTO: www.tv-h.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/