Obezitatea, prevenită prin educație!

Discutată la nivel național ca o necesitate pentru problemele de sănătate tot mai pregnante în rândul elevilor, introducerea materiei Educație pentru sănătate a fost dezbătută și la nivelul județului, rămânând însă la stadiul de discuție.

La sfârșitul primăverii, câțiva parlamentari militau în cadrul ședințelor din Camera Deputaților pentru materia Educație pentru sănătate. Printre argumentele aduse de aceștia se numărau atât obezitatea tot mai frecventă în școlile românești, cât şi mortalitatea crescută din cauza întreruperii de sarcină și riscul crescut la bolile cardiovasculare. O astfel de materie în școli în care elevii să învețe despre sănătatea la modul general, dar și lecții de educație sexuală este așteptată de cadrele didactice, fiind considerată o măsură de prevenire a problemelor. „Din păcate, la ora actuală la nivelul județului nu s-a organizat un curs de educație pentru sănătate la care să ia parte profesorii, însă introducerea materiei ar fi foarte necesară”, declară  purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, Ion Moatăr.

Inspectorul școlar județean dă chiar soluții despre cei care ar putea să predea o astfel de materie elevilor. „Poate profesorii de biologie ar fi cei în măsură să pargurgă cursul de educație pentru sănătate, ca mai apoi să le predea copiilor în cadrul unui opțional”, explică Ion Moatăr. De asemenea, discuțiile s-au perindat și asupra orelor de dirigenție care nu sunt folosite în adevăratul scop, acela de a educa elevii.

Ideea a fost bine primită și de către directorul Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin, Luca Dragoș, care a întărit ideea unei nevoi majore pentru o astfel de materie. „Este absolut necesară această educație în școli. Ideea este foarte bună și ne-am bucura dacă ar prinde la nivel național. Avem atâtea materii, unele fără rost, și lipsește chiar aceasta, importantă în viața unui elev”, precizează Luca Dragoș.

Foto: realitatea.net