Doar două modificări au fost aprobate de consilierii locali ai Timișoarei la hotărârea care stabilește nivelul taxelor și impozitelor în orașul de pe Bega în 2021. Primarul Dominic Fritz a explicat de ce nu pot fi acceptate și alte propuneri ale aleșilor. În principal, din cauza cheltuielilor pe care administrația le are de achitat anul viitor.
„Din păcate, nu ne putem permite să nu respectăm regimul de taxe și impozite și eu cred că pe termen lung este un nivel ridicat și îl vom reduce. Suntem cu 80 milioane de lei în urmă și asta înseamnă că, chiar dacă menținem regimul de venituri, jumătate din anul viitor vom acoperi doar datoriile trecute și tot rostogolim așa datorii și vom fi mereu în aceeași situație. Bugetul pe 2021 va fi făcut pentru a tăia din cheltuieli oricum. Acest proiect prevede oricum o scutire pentru cei care au închis businessurile cu reducerea impozitului pe clădiri. De aceea vă rog să respingem amendamentele și de la anul să începem o discuție mai largă despre taxe și impozite în Timișoara.”, le-a spus Dominic Fritz consilierilor locali.
Doar două dintre amendamentele făcute de aleșii locali au și trecut de votul plenului. Unul dintre acestea a fost propus de Raul Ambruș și se referă la plata în avans a impozitelor pe clădiri și terenuri. Liberalul a propus și acordarea unei bonificații de 10% pentru contribuabilii (persoane fizice sau juridice) care își plătesc integral până la 31 martie 2021 impozitul pe clădiri, terenuri și mijloace de transport.
Un alt amendament adoptat la regimul taxelor și impozitelor locale pe 2021 a fost propus de Dan Diaconu, de la PNL, și se referă la scutirea taxelor pe clădiri pentru o perioadă de 5 ani pentru proprietarii care au realizat reabilitări arhitecturale și de ambient.
Aleșii liberali au mai propus nemajorarea cu 50% pentru clădirile nerezidențiale și la impozitul pentru autoturisme, reducerea cotei de impozit de la 50 la 25% și modificarea bonificației de 10% pentru persoanele juridice. Aceste amendamente nu au trecut de votul aleșilor locali.