A rămas mai puțin de un an până când Timișoara va fi capitala europeană a culturii, cu tot ceea ce înseamnă impactul major asupra întregii regiuni a Banatului. Firește, va fi un an de aflux major de vizitatori în Timișoara. În acest sens, conducerea Aeroportului Internațional „Traian Vuia” Timișoara se pregătește deja, mai ales că și pentru anul 2020 pe poarta aeriană de intrare în vest se așteaptă o creștere a numărului de pasageri și nu numai, iar pentru următorul an, așteptările sunt, firește, și mai mari.
Cei de la Aeroport se pregătesc deja pentru anul în care Timișoara va fi capitala europeană a culturii, dar spun că și orașul trebuie să se pregătească. În principal, e vitală implicarea sectorului HORECA. „Cu toții știm ce înseamnă 2021, deja se simte, dacă ați mers prin oraș, vedeți turiști din toate colțurile lumii și e numai începutul. Din ce am vorbit cu sibienii, fluxul cel mai mare a fost după anul în care ei au fost capitala culturală, pentru că au crescut, să sperăm că și Timișoara va fi la fel . Să sperăm că și proprietarii de hoteluri și de restaurante o să se unească și o să acționeze împreună astfel încât să facă city break. Chiar recent am vorbit cu proprietarul unui mare hotel din Timișoara, problema nu este de luni până joi, problema este după joi, de joi până duminică sunt cam goale hotelurile noastre. Deci este un moment extrem de favorabil să ofere niște prețuri foarte bune, dar să se unească și împreună să facă niște chartere, fiecare dacă stă în banca lui nu se poate. Au și organizații profesionale din câte știu eu, lucrează în domeniul ăsta, dar încă mai este loc de mai bine”, spune Marian Mocan, președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional „Traian Vuia”.
Un alt rol important în 2021 îl vor juca și evenimentele culturale și sportive din regiune. Un capitol la care Timișoara a rămas corigentă puțin, mai ales din cauza lipsei infrastructurii, a unor săli mari de spectacole sau a unui stadion pe măsura importanței economice a municipiului. „Noi suntem un aeroport regional. Să fie atractiv și din punct de vedere turistic, și pentru distracție, evenimente culturale dacă e capitală culturală. Dar eu cred și altceva, însăși conceptul de capitală culturală trebuie clar definit. Nu sunt evenimente de mari dimensiuni, cu un public numeros, cum ar fi un concert rock sau un meci de fotbal ca pe arena de la Cluj. Da, acolo vin zeci de mii de oameni, o sută de mii de oameni, capitală culturală înseamnă evenimente foarte multe care să atragă întreaga societate, dar care nu implică un număr mare de oameni”, a explicat Dan Idolu, directorul Aeroportului Internațional „Traian Vuia”.
Din estimările făcute la final de 2019 pentru 2021, la Aeroport se așteaptă, în anul 2021, o creștere situată între 20% și 30%. „Noi ne gândim undeva la 30% în plus față de acum, sper să se întâmple. Deci o creștere de peste 20% ar trebui să fie pe aeroport”, a mai adăugat Marian Mocan.