Noi reguli pentru pacienții diagnosticați cu COVID-19. Persoanele declarate vindecate trebuie să poarte mască și acasă, timp de 10 zile după izolare

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că au fost realizate mai multe modificări cu privire la testarea, evaluarea, monitorizarea, internarea sau externarea pacienților care contactează SARS-CoV-2. În noul ordin au fost incluse și informații legate de cum se va realiza monitorizarea pacienților de către medicii de familie, dar și care sunt obligațiile ambelor părți.

Potrivit documentului, pacientul depistat pozitiv nu mai trebuie să fie retestat timp de 90 de zile de la vindecare. În cazul în care persoana în cauză se retestează, un rezultat pozitiv în perioada de 90 de zile de la vindecare nu poate fi considerat o noua infecție. Excepție fac pacienții cu imunodepresii severe sau care prezintă simptomatologie.

Pentru triajul pacienților care prezintă simptome și care ajung în unitățile de primiri urgențe se vor utiliza teste de detecție a antigenelor SARS-CoV-2, cu scopul de a decongestiona aceste unități. Este vorba despre testul rapid.

leader board 728 x 90 px

Concomitent cu testul rapid se va face și recoltare pentru RT-PCR, care oferă specificitate în proporție de peste 99%.

Pacienții cu rezultat pozitiv la testul rapid vor fi izolați imediat în zonele Covid.

Pacienții cu rezultat negativ la testul rapid vor fi menținuți în zona tampon dacă prezintă simptome care necesită spitalizare. Dacă nu necesită spitalizare, aceștia vor fi lăsați la domiciliu până la primirea rezultatului RT-PCR.

Pentru asimptomatici nu se recomandă utilizarea testelor rapide.

Până la confirmarea infecției cu o boală infectocontagioasă, persoanele care prezintă semne și simptome sugestive specifice definiției de caz, se izolează la domiciliu sau la o altă locație aleasă de aceasta.

Persoanele aflate în această situație, au obligația de a contacta și informa medicul de familie despre ipoteza în care se află, inclusiv cu privire la locul în care au decis să se izoleze. Medicul de familie are obligația luării în evidență și monitorizării stării de sănătate a persoanelor respective și transmite direcției de sănătate publică fișa de monitorizare a persoanei izolate, pe baza fișei de monitorizare.

După 14 zile de la data recoltării primului test pozitiv, pentru pacienții declarați vindecați de COVID-19, la reîntrarea în colectivitate (loc de muncă, unitate de învățământ etc.) nu mai este nevoie de aviz epidemiologic sau de un test negativ.

Modificări ale traseului pacientului depistat pozitiv

Medicul de familie este obligat să îi ia în evidență și să îi monitorizeze zilnic, telefonic, pe pacienții asimptomatici sau care dezvoltă forme ușoare de boală. Ulterior va transmite DSP-ului fișa de monitorizare a persoanei izolare.

În urma evaluării telefonice a medicului de familie, pe baza chestionarului prevăzut în fișa de monitorizare, pacienții vor fi încadrați în următoarele categorii clinice:

a)Pacienți asimptomatici sau cu simptome ușoare, care nu necesită internare – se pot izola la domiciliu sau la locația declarată, în situația în care declară că are condiții de izolare, sau într-o locație alternativă atașată unei unități sanitare, ori în spații special desemnate în cazul în care nu are condiții de izolare; în cazul izolării la domiciliu sau în locația declarată de pacient, medicii de familie vor monitoriza zilnic starea de sănătate.

Acești pacienți asimptomatici/simptomatici cu forme ușoare, după ce au încheiat perioada de izolare de 14 zile de la data primului test pozitiv, declarați vindecați fără al doilea test de control, își pot relua activitățile curente și profesionale cu păstrarea distanțării și purtarea măștii acasă și la locul de muncă pentru încă 10 zile, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

b)Pacienții simptomatici cu factori risc, la recomandarea medicului de familie, la solicitarea și cu acordul lor vor fi transportați prin intermediul SAJ/SABIF, la spitalele prevăzute în Ordinul ministrului Sănătății nr. 555/2020, cu modificările și completările ulterioare, unde vor fi evaluați clinic, prin teste de laborator, și dacă se consideră necesar, examinare radiologică pulmonară sau examen computer tomografic. Evaluarea se poate face prin internarea pacientului, prin spitalizare de zi sau fără internarea pacientului (consult și examene paraclinice la camera de gardă/UPU/CPU).

c)Pacienții simptomatici cu forme medii sau severe vor fi internați, cu acordul lor în spitale de faza I sau II care au în structură secții de terapie intensivă sau în spitale suport, în cazul în care spitalele de faza I sau II nu au secții de terapie intensivă, perioada de internare fiind stabilită de medicul curant.

Internarea și externarea pacienților

Se realizează în funcție de următoarele criterii de severitate a cazului și de prezența/absența factorilor de risc pentru COVID-19:

a)Pacienții asimptomatici cu factori de risc, pot fi izolați în spitale de faza I, faza a II-a sau spitale-suport recomandarea medicului de familie, la solicitarea și cu acordul lor.

Dacă sunt depistați pozitiv la testul de control pot fi externați și mai devreme de 10 zile, după cel puțin 72 de ore de absență a oricărui simptom COVID-19, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice și paraclinice, cu condiția izolării la domiciliu sau la locația declarată de pacient până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare, care se calculează de la data recoltării primului test pozitiv, fără a fi obligatorie o a doua testare de control.

Monitorizarea stării de sănătate a pacientului, pe perioada izolării la domiciliu sau la locația declarată de persoană, se face de către medicul de familie, zilnic, telefonic, prin consultație medicală la distanță.

Pacienții care nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie vor fi monitorizați de direcțiile de sănătate publică.

Medicul de familie va declara pacientul vindecat pe baza rezultatelor monitorizării zilnice, prin consultația medicală la distanță, considerând drept criterii de vindecare absența manifestărilor clinice pe parcursul perioadei de monitorizare.

Starea de vindecat va fi comunicată în scris prin scrisoare medicală care va fi transmisă DSP-ului, prin utilizarea mijloacelor de comunicare electronică. DSP-ul are obligația să introducă statutul de vindecat în platforma Corona-forms, în decurs de 24 de ore de la primirea scrisorii.

Pacienții cu afecțiune renală care necesită dializă și care sunt pozitivi la proba de control pot fi menținuți internați până la 14 zile, în vederea asigurării accesului la dializă (procedură care nu poate fi efectuată în condiții de izolare la domiciliu).

b)Pacienții simptomatici cu forme medii sau severe vor fi internați, în spitale de faza I sau a II-a care au în structură secții de terapie intensivă sau în spitale-suport, în cazul în care spitalele de faza I sau a II-a nu au secții de terapie intensivă. Internarea trebuie să dureze până când sunt îndeplinite toate criteriile următoare: cel puțin 14 zile de la data recoltării primului test pozitiv și lipsa febrei pentru cel puțin 72 de ore și ameliorarea simptomatologiei. Testarea de control RT-PCR se va efectua după îndeplinirea criteriilor mai sus menționate.

Pacienții cu rezultat pozitiv pentru ARN SARS-CoV-2 la testul de control pot fi externați dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice și paraclinice, cu indicații de izolare la domiciliu sau la locația declarată de persoană pentru o perioadă stabilită de medicul curant.

Pacienții cu test de control negativ pentru ARN SARS-CoV-2 sunt declarați vindecați la externare de către unitatea sanitară, iar cei cărora li s-a recomandat izolarea sunt declarați vindecați de către medicul de familie, la încheierea perioadei de izolare recomandate.

În situația în care acești pacienți nu au medic de familie, vindecarea va fi declarată la terminarea perioadei de izolare de către medicul curant care a tratat cazul respectiv. Unitatea sanitară unde a fost tratat pacientul are obligația introducerii statutului de vindecat în platforma Corona-forms, în decurs de 24 de ore de la externare.

Pacienții care prezintă sechele post-COVID-19 după externare (dispnee, fatigabilitate, tulburări neurologice și altele) trebuie monitorizați în continuare atât de medicul de familie, cât și în servicii de specialitate, cu controale regulate ale funcției pulmonare, cardiace, computer tomografie, test de mers și alte investigații considerate necesare de medicul curant.