Organizarea pentru ziua alegerilor locale intră pe ultima sută de metri. A început instruirea celor care vor fi președinții secțiilor de votare, iar săptămâna viitoare vor ajunge în județ și buletinele de vot. Pentru 27 septembrie, autoritățile au stabilit reguli care să fie aplicate de cei care se vor prezenta la urne.
Weekendul următor, duminică, are loc scrutinul pentru alegerea autorităților locale, iar în ultima săptămână se pun la punct ultimele detalii cu privire la modul în care se organizează secțiile de votare în contextul crizei sanitare.
Ministrul de Interne și cel al Sănătății au semnat un ordin comun în care stabilesc setul de reguli cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte alegătorul când vine la vot. Astfel, primăriile sunt obligate să asigure la intrarea în fiecare secție personal tehnic – o persoană – care să ia temperatura fiecărui alegător și care să se asigure că acesta poartă mască de protecție. Tot acea persoană va avea grijă ca cetățenii să păstreze distanța atunci când așteaptă să voteze.
„La intrare, pentru câteva secunde, alegătorul trebuie să își dea masca jos atunci când îi dă buletinul operatorului de calculator, dar să rămână la o distanță de un metru și jumătate de el. Se recomandă alegătorului să vină cu pixul lui să semneze prezența la vot în acel tabel. Totodată, alegătorul își va lipi singur timbrul autocolant pe buletin pentru a evita contactul direct cu membrii secției de votare. Dacă alegătorul nu are la el pix, atunci va primi unul de la membrul secției de votare, urmând ca pixul să fie dezinfectat după fiecare atingere”, a declarat subprefectul de Timiș, Mircea Băcală.
Sunt reguli noi și în privința amplasării cabinelor de vot în secții.
„Vor fi așezate în așa fel încât să existe distanță între cabine. Nu vor intra simultan două-trei persoane în secție, ci pe rând. Efectivele de pază asigură ordinea în jurul secției de votare, nu în secție și pot interveni dacă este cazul, dacă președintele biroului electoral solicită acest lucru”, a mai spus Băcală.
Vineri a început instruirea președinților și a locțiitorilor secțiilor de votare. De această dată, online. „Ca în fiecare an, unii dintre ei au mai renunțat, dar am găsit înlocuitori. Alții pe motiv de boală ne anunță că nu mai pot să se prezinte, dar se înlocuiesc. Vor fi astfel de situații inclusiv până în ziua votării”, a precizat subprefectul.
Peste 2,5 milioane de buletine de vot ajung în Timiș
Sunt 628.463 de cetățeni cu drept de vot în județul Timiș, pentru care se tipăresc peste 2,5 milioane de buletine de vot. Acestea vor ajunge în județ cel târziu luni și vor fi depozitate în sala de sport a Liceului Agricol din Timișoara. Primăriile vor veni să le ridice vineri, în 25 septembrie – cele din județ –, la fiecare 20-30 de minute, iar Timișoara este programată în preziua alegerilor.
Sâmbătă, 26 septembrie, la ora 18, toate materialele necesare procesului electoral trebuie să fie în secțiile de votare, iar membrii birourilor au obligația să le verifice, fie că vorbim de buletine, ștampile sau autocolante. Secțiile rămân sigilate până în ziua votului la ora 6.
Secțiile de votare sunt deschise duminică între orele 7 și 21. Dreptul de vot se exercită numai acolo unde alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz.
Consiliile locale și consiliile județene, primarii și președinții consiliilor județene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Consiliile locale și cele județene se aleg pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale. Primarii și președinții consiliilor județene se aleg pe circumscripții electorale, prin scrutin uninominal. Viceprimarii, vicepreședinții de CJ-uri se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv județene. Este ales primar sau președinte de consiliu județean acel candidat care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.