Noi practici de furt online, pe Olx. Avertismentul autorităților

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Perioada sărbătorilor de iarnă aduce creșteri semnificative ale cumpărăturilor online, iar acest mediu devine o țintă ușoară pentru furtul de date. Autoritățile explică modul prin care infractorii acționează, prin intermediul platformei Olx.

OLX adună zilnic mii de anunțuri și date personale ale cumpărătorilor. Infractorii se folosesc de numărul de contact disponibil la anunț și contactează vânzătorul prin intermediul WhatsApp, iar mai apoi îl păcălesc cu diverse link-uri false de viramente bancare, care colectează datele bancare ale persoanei păgubite, iar banii sunt preluați și distribuiți apoi în contul făptașului.

„Având în vedere că foarte multe persoane încarcă anunțuri pe platforma OLX, prin care oferă la vânzare diverse produse, ocazie cu care își postează și un număr de telefon de contact, falșii cumpărători contactează vânzătorul pe numărul de telefon indicat, prin aplicația WhatsApp și pretind că sunt interesați de cumpărarea produsului din anunț. Cu această ocazie, așa-zisul cumpărător poartă o scurtă negociere referitoare la prețul produsului și îi comunică vânzătorului că a plătit prețul în avans, folosind sistemul de plată online OLX. Infractorul îi trimite vânzătorului diverse link-uri (exemplu: https://olx.3ds-payment.online, www.olx-ro-payment.site/payment, http://olx.ro-livrare.mobi), cerându-i acestuia să le acceseze pentru a intra în posesia banilor. În momentul în care vânzătorul accesează link-urile comunicate pentru a obține banii pe produs, de fapt este condus într-o fereastră de plată, unde îi sunt solicitate datele cardului bancar și astfel, în loc să primească banii, îi plătește sau face un transfer către contul bancar dorit de către falsul cumpărător”, explică autoritățile.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Acestea trag un semnal de alarmă și îi sfătuiesc pe cetățeni să fie atenți, iar în cazul în care au fost supuși unui furt de date bancare, să contacteze imediat banca pentru blocarea cardului și autoritățile. Modul de operare al infractorilor devin tot mai complexe, astfel încât informarea este cea mai bună armă de prevenție, conform autorităților.

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/