Noi inițiative private pentru salvarea turismului din Clisura Dunării!

O nouă idee de proiect a luat naștere la malul Dunării și are în vizor valorificarea Ostrovului ca oază de sănătate. Având în vedere potențialul de care Clisura dispune, inițiativele private care nasc idei ingenioase în zonă sunt privite ca o gură de aer proaspăt pentru redresarea turismului.

Inițiatorii noului proiect doresc în primul rând punerea în valoare a frumuseților naturale din Clisura Dunării, axându-se în special pe zona Ostrovului.

Inițiative de punere în valoare a acestei zone cu mare potențial turistic, mai ales din punctul de vedere al naturii sălbatice, există de ceva vreme pe agenda administrației locale din Moldova Nouă. Cu toate acestea, din lipsă de fonduri, ideile puse în discuție până acum nu au reușit să se și concretizeze.

Ultimul proiect de acest fel a fost înscris în cadrul programului Rompetrol, Energia vine din Suflet, și așteaptă încă voturi pentru a fi pus în practică.

Aflată într-o zonă de protecție integrală, care cuprinde cele mai valoroase bunuri ale patrimoniului natural din interiorul ariilor naturale protejate, insula Ostrov are nevoie de o protecție aparte, dar și de o dezvoltare care să nu afecteze cu nimic patrimoniul sfânt conservat acolo.

Tocmai de aceea, orice proiect inițiat în zonă trebuie axat doar pe un anumit tip de activități, cum ar fi cele științifice, educative sau de ecoturism, toate acestea fiind bifate și pe agenda proiectului Ostrovul-oază de sănătate.

Toate activitățile vor fi demarate în folosul naturii și cu ajutorul micuților din Clisura Dunării. Odată demarat, noul proiect se va axa pe ecologizrea zonei, marcarea traseelor turistice, precum și câteva idei ingenioase care să atragă cât mai mulți curioși.

„În acest proiect dorim să implicăm un număr cât mai mare de elevi de la școlile din orașul Moldova Nouă și de la școala din satul Padina Matei, în vederea ecologizării paradisului regăsit Ostrovul-Moldova Veche. Elevii se vor împărți pe echipe coordonate de profesori și vor desfășura aceste activități în colaborare cu rangerii Parcului Natural Porțile de Fier”, a explicat Ramona Valase în descrierea proiectului.

Tot pe insulă se dorește și amenajarea unei poteci tematice intitulată „Movila lui Attila”, pentru că legenda vorbește acolo despre existența mormântului împăratului hunilor Attila. Vor fi, de asemenea, montate și două panouri solare pentru asigurarea iluminatului nocturn.

În ultima etapă din proiect, inițiatorii acestuia vor organiza un seminar de informare și de atenționare a autorităților publice de la nivel regional și național cu privire la vechea problemă a poluării insulei Ostrov cu praf de steril de la iazul de decantare al minei de cupru Moldomin. Mai mult decât atât, la finalul seminarului va fi trimisă și o petiție la Comisia Europeană de Mediu cu privire la gradul ridicat de poluare din zonă.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/