Nimic nou sub soare… Cifrele din România privind coronavirusul, la fel de eronate…

untitled design set 970x90 px

Am mai spus-o, dar realitatea ne obligă să o repetăm: cifrele raportate de Grupul de Comunicare Strategică nu sunt reale! „Până astăzi, 18 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 8.418 cazuri de persoane infectate”. Păi cum până astăzi?! Când DSP Caraș-Severin ne dă tot astăzi alte cifre, care par, ce-i drept, mult mai apropiate de adevăr? Practic, auzim la televizor anunțate niște bilanțuri care nu reflectă realitatea actuală! O fi realitatea de ieri, de alaltăieri, de acum o săptămână…

Anunțul de astăzi, de la ora 13.00, al Grupului de Comunicare Strategică (GCS) sună așa: „Până astăzi, 18 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 8.418 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 1.730 au fost declarate vindecate și externate. Numărul de cazuri confirmate, pe județe, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică: (…) Caraș-Severin – 64”.

Dincolo de faptul că virusul se numește „SARS-CoV-2”, în timp ce „COVID-19” este de fapt numele bolii – COronaVIrus Disease – (deh, ce să ceri de la niște specialiști…), ni se spune că PÂNĂ ASTĂZI au fost raportate 64 de cazuri în Caraș-Severin. În scurt timp, reprezentantul DSP Caraș-Severin, Daniel Botgros, vine și îi contrazice: în Caraș-Severin sunt 71 de cazuri confirmate! Cu mențiunea – „La Institutul Național de Sănătate Publică vin rezultate din toată țara, așa că se actualizează pe parcurs, după care sunt date la nivel național de GCS. De aici rezidă unele diferențe care se vor regla”. Unu la mână: dacă vin rezultate din toată țara înseamnă că îți vin 42 de rezultate (câte unul din fiecare județ) ceea ce nu e deloc vreo avalanșă. Doi la mână: să înțelegem că județul Caraș-Severin nu a trimis ASTĂZI rezultatele spre centru? Că doar Grupul de Comunicare Strategică spune că PÂNĂ ASTĂZI au fost confirmate 64 de cazuri în Caraș-Severin.

Trist este că până mâine, la ora 13.00, vom trăi cu impresia că cifrele prezentate de GCS sunt reale. Chiar televiziunile folosesc formulări de genul: „până ACUM au fost confirmate X cazuri” sau „ASTĂZI  avem X îmbolnăviri”. Și atunci se pune întrebarea: cine minte?

Express de Banat a tot semnalat neconcordanțele, fără mari rezultate până acum. Au început să sesizeze abaterile inclusiv jurnaliști de la centru, deocamdată tot degeaba…

Avem și vești bune! 

publicitate ziar expresb 1000x100

DSP Caraș-Severin ne oferă și vești bune: 12 persoane au fost vindecate în județ (4 la Reșița și 8 la Caransebeș), iar alți 7 au fost vindecate în Timiș, ceea ce înseamnă un total de 19 pacienți vindecați. În același timp, numărul deceselor s-a oprit la 3. Nu știm cum ar arăta cifrele astea privite de la centru, pentru că GCS al Guvernului nu ne mai spune detaliat numărul de vindecări și decese pe județe.

La ora actuală, 47 de persoane sunt internate la Reșița și Caransebeș, iar alte două sunt internate în alte județe. O singură persoană este internată pe ATI la Reșița, semn că ar fi în stare mai gravă.

698 de persoane sunt izolate, 98 au ieșit din izolare în ultimele 24 de ore. 261 de persoane sunt încă în carantină, 9 dintre ele fiind carantinate în ultimele 24 de ore.

În condițiile în care datele de la centru numai actuale nu pot fi numite, ne punem baza în autoritățile de aici că ne vor transmite zilnic cifrele. Sperăm ca Direcției de Sănătate Publică din Caraș-Severin să-i pese un pic mai mult de cetățenii județului decât le pasă specialiștilor în raportări de la centru…

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/