Nimic nou! Primăria Lugoj mută obiectivele de investiții din anii trecuți în noul buget local pentru 2020

Primăria Lugoj a publicat săptămâna trecută, pe pagina sa electronică, proiecția noului buget local pentru anul 2020. Din totalul previzionat de 163.308.000 de lei, sumă ce reprezintă bugetul propriu al administrației locale, pentru secțiunea de dezvoltare a fost alocată suma de 101.064.000 lei. Din acești bani, 75.000.000 lei reprezintă excedentul bugetar, acesta fiind constituit din fonduri necheltuite în anii anteriori, deși nevoi investiționale au existat!

Proiecte stringente pentru oraș au fost amânate mereu în ultimii ani. Așa s-a ajuns în situația că, după un deceniu de la debutul lucrărilor, nici rețelele de apă și canalizare, nici stația de epurare, nici asfaltarea tuturor străzilor nu au fost finalizate. Mai putem adăuga și refacerea blocului de locuințe sociale de la fosta unitate militară din strada Timișoarei, care trenează de mult timp și care a ajuns într-o stare avansată de degradare, după ce s-au cheltuit sume importante pentru compartimentarea noilor apartamente prevăzute, dar și grădinița din cartierul Eftimie Murgu, a cărei construcție a început în urmă cu 12 ani.

Ritmul lucrărilor de investiții municipale, dar mai ales finalizarea și calitatea acestora a scăzut vizibil în ultimii șase ani. Lugojul a devenit un oraș mai murdar, cu drumuri pline de gropi și cu realizări investiționale ale actualei administrații terminate, dar nefuncționale, luate în derâdere în media națională.

Situația dezastruoasă a administrării și a dezvoltării municipiului pare să rămână cel puțin la fel și în acest an, în care nici măcar faptul că este an electoral nu are vreo mare relevanță. Majoritatea proiectelor de investiții propuse a fi finanțate în acest an sunt cele cu care s-a defilat și în anii trecuți. Unii dintre consilierii locali au semnalat că dintre cele aproape 100 de obiective de investiții, multe sunt propuse de opt ani de zile.

Pentru 2020, Primăria promite din nou că va finaliza rețeaua de apă, blocul de locuințe sociale de la MApN, bazinul acoperit, fosta cazarmă de pe Banatului ca sediu al DASC Lugoj, grădinița din Balta Lată, galeria ProArte, reabilitarea mai multor saloane de la spitalul municipal, amenajarea unui teren de sport în cartierul Ștrand, reabilitarea fostului restaurant de la Ștrandul Municipal, reabilitarea rețelei electrice de la Măguri, amenajarea izvorului de la Tapia, reabilitarea Casei Ion Vidu, din nou realizarea unui PUG municipal, extinderea parcărilor de la Obor, reabilitarea pasarelelor pietonale de la CFR și din Cotu-Mic, reamenajarea fostei piețe Primăverii, din cartierul Micro IV, refacerea sălii de ședință a Consiliului Local.

Administrația locală nu renunță nici la noul pod, anunțat că se va construi lângă Podul de Fier, forajul geotermal de 1.000 de metri pentru Ștrand sau reabilitarea centrului de pe strada Mocioni, de la ceasul electric la Hotelul Dacia. La capitolul noutăți au fost avansate și câteva idei mai puțin utile precum montarea unei bariere la parcarea primăriei, ecrane video cu leduri pentru exterior. Primăria a mai promis și transformarea fostei centrale termice din Micro IV în loc de joacă pentru copii sau achiziția unei vidanje, a unui aspirator electric urban pentru frunze și zece motocoase pentru întreținerea domeniului public din Lugoj.

În lista de obiective au fost incluse și cele din cadrul programului cu finanțare europeană de 5 milioane de euro pentru zonele defavorizate din cartierele Mondial-Bocșei, Caștela și localitatea aparținătoare Măguri. Pe hârtie programul investițional este unul ambițios, dar cel mai probabil acesta nu se va regăsi și la realizările bilanțului de sfârșit de an, decât într-un mic procent.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/